Европейската комисия започва проверка срещу България, след като руска петролна

...
Европейската комисия започва проверка срещу България, след като руска петролна
Коментари Харесай

ЕК започва проверка срещу България заради Лукойл и вратичката в санкциите срещу Русия

Европейската комисия стартира инспекция против България, откакто съветска петролна компания в страната " Лукойл " се е възползвала от малка врата в европейските наказания, с които Русия е спечелила над 1 милиарда евро. Това оповестява европейското издание " Politico ", което в четвъртък разгласява следствие по какъв начин и е траяла да предлага съветски петрол на европейския пазар през бургаската рафинерия на " Лукойл ".

Възползвайки се от неповторимото си изключение от възбраната за импорт на съветски нефт в Европейски Съюз, България е разрешила милиони барели съветски нефт да доближат до рафинерия, благосъстоятелност на Русия. От своя страна, тя е изнесла разнообразни рафинирани горива в чужбина, в това число в страни от Европейски Съюз.

" Politico " цитира неназован почитан служите на Европейска комисия, който удостоверява, че изпълнителният орган на Европейски Съюз ще упорства за пояснение от България по този въпрос.

" Обърнахме внимание на това и помолихме българите да дадат пояснение...Вярно е, че тези дерогации и изключения могат да основат проблеми ", споделя служителят и добавя, че " се опитваме да ги премахнем последователно, само че не мога да скрия обстоятелството, че към момента има няколко дупки тук и там ".

Освен насъбраните близо 1 милиарда облаги за Русия, схемата е донесла и съвсем 500 млн. евро облага на притежателя на рафинерията " Лукойл " от началото на дерогацията на 5 февруари, сочи систематизиран разбор, направен за българския парламент и представен от изданието.

Разследването демонстрира, че напрактика българската рафинерия е станала част от схемата за финансиране на войната на Русия в Украйна.

Вносът и преработката на съветски петрол на територията на Европейски Съюз бяха неразрешени като част от глобите против Русия поради войната в Украйна. България, Унгария, Словакия и Чехия получиха по изключение право да работят с съветски нефт до 2024 година, като в това време беше натрапен таван цената от 60 $.

" Лукойл " не е нарушавал глобите, само че единствено сред март и юли тази година е доставил по море съвсем 3 млн. барела рафинирани артикули с съветски генезис, в това число до страни от Европейски Съюз като Малта, сочат данни за транспорта.

Въпросът за дерогацията провокира политически реакции. В отговор на отчета българският министър председател Николай Денков съобщи, че не е сюрпризиран, а страната няма надзор над интервенциите в морето

" Голяма част от този отчет беше известна и преди този момент, няма особена изненада. Това, което би трябвало и може да се направи, е да се работи съгласно законите. Където са безсилни законите, те да бъдат усъвършенствани ", съобщи Денков.

Премиерът напомни и че България редуцира така наречен дерогация за " Лукойл " с два месеца и тя ще завърши през октомври 2024 година. Това не може да стане по-рано защото последователно компанията би трябвало да премине към работа с неруски петрол, а съответните доставки да бъдат обезпечени.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР