Европейската комисия започва първата по рода си процедура, в рамките

...
Европейската комисия започва първата по рода си процедура, в рамките
Коментари Харесай

Започва съвместното купуване на газ по новия механизъм на ЕК

Европейската комисия стартира първата по рода си процедура, в границите на която европейските сдружения ще записват своите потребности от закупуване на газ посредством механизма AggregateEU, като подготовка за взаимните покупки на газ на ниво Европейски Съюз. Това е основна междинна цел за Европейски Съюз в процеса на подготовка за идната зима посредством в съгласие и навременно запълване на газохранилищата благодарение на груповата му пазарна мощност за договаряне на по-добри цени с интернационалните снабдители.

Регистрираните сдружения разполагат с една седмица - до 2 май, с цел да отговорят на тази първа покана за сливане на търсенето. Когато поръчките за газ бъдат подадени от обособените сдружения, поисканите количества ще бъдат обединени и оповестени на търг на международния пазар. След като посредством механизма AggregateEU груповото търсене на Европа бъде обвързвано с предлагането на интернационалните снабдители на газ, участващите сдружения ще започнат преговори с доставчиците по договорните условия за покупката и доставката на газа. Комисията няма да играе никаква роля в тези договаряния. Първите съглашения за покупка се чакат преди лятото.

По-нататък търговете ще бъдат устройвани постоянно - на всеки два месеца през идващия 12-месечен период. Остава опцията за записване за механизма AggregateEU. Досега са се записали 76 сдружения, а други са в развой на записване. Освен това 11 сдружения са подготвени да оферират услуги като централен покупател или като представител (вж. документа с въпроси и отговори).

Държавите членки са поели задължение да вземат участие в обединяването на търсенето за минимум 15 % от националните си цели за съхранението на газ, което съставлява към 13,5 милиарда кубични метра газ годишно. Целите за съхранението на газ и за взаимните покупки на газ бяха контрактувани през 2022 година като незабавни ограничения в отговор на превръщането на енергийните доставки в оръжие от страна на Русия и на невижданите до момента цени на енергоносителите след нахлуването на Русия в Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР