Европейската комисия започна разследванe срещу шведската мебелна компания ИКЕА за

...
Европейската комисия започна разследванe срещу шведската мебелна компания ИКЕА за
Коментари Харесай

Еврокомисията погна ИКЕА в най-мащабното си данъчно разследване

Европейската комисия стартира разследванe против шведската мебелна компания ИКЕА за данъчни измами, оповестява БГНЕС. По-конкретно се гледат покупко-продажби на компанията в Холандия, което е следващата стъпка на Брюксел против данъчните афери на мултинационалните компании.

С следствието Европейската комисия ще получи изчерпателен взор върху метода, по който ИКЕА наподобява е употребила холандско дъщерно сдружение, с цел да понижи данъчната си сметка за приходите от магазините си по целия свят.

Случаят е най-амбициозното до момента деяние от страна на Брюксел против многонационална компания от Европа и пристигна след сходни случаи против американските колоси Apple, Amazon и McDonald`s.

Всички те бяха сложени под наблюдаване след вълните от разкрития като да вземем за пример в " Досиетата от парадайса ", които обърнаха внимание на това по какъв начин мултинационалните компании и свръхбогатите по света употребяват законни средства за отбягване на заплащането на налози.

" Всички компании, огромни или дребни, многонационални или не, би трябвало да заплащат справедливия си дял от налога ", съобщи в изказване комисарят по антитръстовите правила на Европейския съюз Маргрете Вестагер.
" Държавите членки не могат да разрешат на определените компании да заплащат по-малко налози, като им разрешават изкуствено да трансферират облагите си другаде ", сподели тя.

Комисарят не загатна цифри при последните си изказвания против ИКЕА, само че в отчет на Зелената партия в Европейския парламент от предходната година беше обявено, че ИКЕА е избегнала заплащането на 1 милиарда евро като налози в Европейски Съюз сред 2009 година и 2014 година

Частна от своето учредяване през 1943 година, ИКЕА има комплицирана корпоративна конструкция и се ръководи от разнообразни фондации, което ѝ разрешава да се освободи от високите налози в Швеция.

Разследването на Еврокомисията е във връзка с две съглашения, контрактувани сред Холандия и „ Интер ИКЕА ", холандският клон на компанията, съгласно които подразделението на шведския колос в Страната на лалетата получава франчайзови заплащания от магазините на ИКЕА по света.

По силата на първото данъчно решение сред 2006 година и 2011 година Холандия позволява на „ Интер ИКЕА " да заплати солидна лицензионна такса на друго звено на ИКЕА в Люксембург, като по този метод трансферира приходите си в пълномощия, в която не са данъчно обложени.

През 2011 година, откакто Брюксел принуди Люксембург да промени закона, „ Интер ИКЕА " провежда второ решение с Нидерландия, като този път включваше сложен контракт за заем с подразделението на ИКЕА в Лихтенщайн и още веднъж шведската компания сполучливо трансферира облагаемите доходи под ниската данъчна пълномощия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР