Европейската комисия започна дългоочаквано разследване на въпроса дали Полша или

...
Европейската комисия започна дългоочаквано разследване на въпроса дали Полша или
Коментари Харесай

ЕК проучва дали Полша и Унгария трябва да получат пари от ЕС

Европейската комисия стартира дълго чакано следствие на въпроса дали Полша или Унгария би трябвало да получат милиарди от бюджета на Европейски Съюз заради проблеми с корупцията и върховенството на закона , оповестява " Ройтерс ".

Според документи на Комисията, съботни писма демонстрират, че са изпратени в петък до Варшава (и Будапеща) с искане за уточнения по отношение на нов закон на Европейски Съюз, който разрешава прекъсване на парите на Европейски Съюз, ако бъдат изхарчени неправилно.

Въпреки че законът бе признат предишния декември, той не бе прибавен от Комисията . По друг юридически развой Комисията спря милиарди безплатни средства от фонда на Европейски Съюз за възобновяване на Полша и Унгария. EK цитира същите опасения по отношение на корупцията и върховенството на закона.

Тези писма, изпратени в петък от Европейски Съюз до всички наранени страни, са единствено началото на дълъг развой , който евентуално може да разкрие паричните запаси на Европейски Съюз от десетки или милиарди евро за седем години.

На всяка страна са дадени два месеца за техните отговори .

През март Европейски Съюз и двете страни оспориха закона. През декември се очакваше необвързващо мнение от генералния юрист на съда на Европейски Съюз. Възможно е обаче дефинитивно решение да бъде взето едвам през първото тримесечие на 2022 година

Години наред Полша и Унгария бяха разследвани от Европейски Съюз за опит да подкопаят съдилищата за самостоятелност и неправителствените организации.
 Брюксел изложи разновидности да накаже Полша за оспорването на правото на Европейски Съюз
Брюксел изложи разновидности да накаже Полша за оспорването на правото на Европейски Съюз

Урсула фон дер Лайен е надълбоко обезпокоена

Отношенията на Варшава с Европейски Съюз се утежниха , откакто, който е доминиран от ръководещата националистическа и евроскептична партия, постанови, че елементи от правото на Европейски Съюз са в несъгласие с полската конституция през октомври.

През юли Полският арбитражен съд също по този начин съобщи, че Полша не е длъжна да съблюдава краткотрайните ограничения, наложени в Полша от най-висшия съд на Европейски Съюз по въпроси, свързани с полското правораздаване.

В писмото на Комисията до Полша се показва, че " Тези две решения на Конституционния съд биха могли да доведат до нарушение на правилата на върховенството на закона ... доколкото се отнася за вярното използване на правото на Съюза и по този метод заплашват използването на първичното право на Съюза, съответстващото вторично законодателство за отбрана на финансовите ползи на Европейския съюз ".

Освен това писмото поражда опасения по отношение на безпристрастността и независимостта на полския прокурор . Службата се ръководи от деен член от ръководещата партия, който е и министър на правораздаването и основен прокурор.

Вторият проблем е независимостта на съдиите , които се назначават от съвет, следен от номинирани членове на ръководещата партия.

Подобни въпроси " могат да повлияят на успеваемостта и безпристрастността на правосъдните производства по каузи, свързани с нередности в ръководството на средствата на Съюза ".

Докато писмото, адресирано до Унгария, повдига опасения по отношение на независимостта на съдиите , само че се концентрира основно върху нередности в средствата на Европейски Съюз , изразходвани посредством публични поръчки.

Тези опасения се основават на отчети на OLAF, службата на Европейски Съюз за битка с измамите . Те демонстрират, че близо половината от публичните търгове в Унгария включват развой на еднократно наддаване.

Виктор Орбан , унгарският министър-председател, бе упрекнат, че е похарчил милиарди евро от европейските и държавни фондове по време на десетилетния си мандат, за да поддържа бизнес хайлайф, включващ близки родственици и другари .

В юлския отчет по отношение на върховенството на закона в Унгария Комисията акцентира непрекъснатите дефекти във финансирането на унгарската политика , както и рисковете от непотизъм и клиентелизъм в държавните служби на високо равнище .

В писмото до Унгария се показва, че " разпознатите недостатъци и дефекти могат... да съставляват сериозна опасност за положителното финансово ръководство на бюджета на Съюза или за отбраната на финансовите ползи на Съюза "
 Европейският парламент съди Европейската комисия за господство на закона
Европейският парламент съди Европейската комисия за господство на закона

Сасоли упорства Фон дер Лайен да работи по-бързо да обвърже еврофинасиране и господство на закона в държавите-членки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР