Европейската комисия заплаши да предприеме действия срещу Полша, след като

...
Европейската комисия заплаши да предприеме действия срещу Полша, след като
Коментари Харесай

Полското разследване за руско влияние разтревожи Брюксел

Европейската комисия заплаши да предприеме дейности против Полша, откакто полските депутати, която може да постанова възбрана за заемане на обществени длъжности поради връзки с Русия, съобщи Би Би Си.

Одобрена от Народното събрание на Полша предходната седмица, хипотетична съветска интервенция в интервала 2007-2022 година

Но съгласно критиците панелът, който ще бъде доминиран от депутати на ръководещите, е предопределен да нападна опозиционния водач и някогашен министър председател Доналд Туск.

Еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс сподели, че комисията буди " особена угриженост ".

Тя ще бъде упълномощена да издава 10-годишна възбрана за ръководство на обществени средства на всеки, приет за отговорен за деяние под " съветско въздействие ", на процедура, изолирайки го от обществената администрация.
По-специално, тя ще проверява газови покупко-продажби, подписани с Русия, които съгласно държавното управление са създали страната прекомерно подвластна от Москва. Очаква се 10-членната комисия да бъде доминирана от депутати от ръководещата партия " Право и правдивост " (ПиС) и може да показа първия си отчет още през септември.

Рейндерс сподели пред кореспонденти в Брюксел, че Европейската комисия " ще проучва законодателството и няма да се поколебае да предприеме ограничения, в случай че е належащо ".

" Невъзможно е да се реализира единодушие за такава система без действителен достъп до правораздаване, до самостоятелен арбитър против административно решение ", добави той.

Депутатите от опозиционната партия " Гражданска платформа " се притесняват, че следствието - което ще обхване последния ѝ мандат сред 2007 и 2015 година - ще бъде опит да се навреди на поддръжката за Туск, който тогава беше министър-председател.

Сега Туск е ръководител и водач на партията, макар че не е народен представител, и се чака да провокира премиера Матеуш Моравецки на.

 План за комисия за следствие на съветското въздействие в Полша буди боязън от лов на вещици План за комисия за следствие на съветското въздействие в Полша буди боязън от лов на вещици

Парламентарният водач на Гражданска платформа Кшищоф Брейза назова новата комисия " концепция в руски жанр " и упрекна държавното управление, че " провежда лов на вещици против Доналд Туск и го отстрани " преди гласуването.

В понеделник посланикът на Съединени американски щати в Полша Марк Бжежински изрази опасения, че комисията може да " ограничи способността на гласоподавателите да гласоподават за тези, за които желаят да гласоподават ".

Но Моравецки отбрани закона и упрекна Туск, че има какво да крие.

" Няма от какво да се опасяваме ", акцентира Моравецки и добави: " Защо тази наша уважавана съпротива, изключително господин Туск, се опасява толкоз от комисия, която да ревизира съветското въздействие? "

Варшава към този момент е въвлечена в дългогодишна борба с Брюксел за промени в правосъдната система, заради което блокът спря милиарди евро помощ за Полша през януари.
ПиС също така беше упрекната в оттегляне от други цивилен свободи, в това число свободата на медиите, а депутати от опозицията споделят, че Полша рискува да се трансформира в властническа страна, в случай че държавното управление бъде избрано отново.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР