Европейската комисия заключи, че Люксембург е предоставил неправомерни данъчни облекчения

...
Европейската комисия заключи, че Люксембург е предоставил неправомерни данъчни облекчения
Коментари Харесай

Люксембург ощастливил неправомерно Amazon с 250 млн. евро

Европейската комисия заключи, че Люксембург е дал непозволени данъчни облекчения на Amazon в размер на към 250 милиона евро . Съгласно разпоредбите на Европейски Съюз за държавните помощи това е нелегално, защото е разрешило на Amazon да заплати доста по-малко налози спрямо другите сдружения. Сега Люксембург би трябвало да си върне противозаконната помощ.

" Люксембург е дал на Amazon противозаконни данъчни облекчения. Вследствие на това съвсем три четвърти от облагата на Amazon не е била обложена с налози. Казано иначе, на Amazon е било разрешено да заплати четири пъти по-малко налози, в сравнение с други локални сдружения, подчинени на същите национални данъчни правила ", съобщи комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестегер.

Разследването на Европейска комисия по въпроса стартира още преди три години. То открило, че данъчно мнение, издадено от Люксембург през 2003 година, чието деяние е било удължено през 2011 година, данъкът, изискуем от Amazon в Люксембург, е бил понижен без основателна причина. Данъчното мнение е разрешило на Amazon да трансферира по-голямата част от облагите си от сдружение от групата на Amazon, подлежащо на данъчно облагане в Люксембург (Amazon EU, оперативно дружество), на сдружение, което не предстои на данъчно облагане (Amazon Europe Holding Technologies, холдингово дружество) .

Становището е одобрило способ за пресмятане на данъчната основа на оперативното сдружение. По индиректен път то е одобрило и способ за пресмятане на годишните заплащания от оперативното в интерес на холдинговото сдружение за правата на интелектуална благосъстоятелност на Amazon, които са били употребявани единствено от оперативното сдружение. Въпросните заплащания са представлявали приблизително над 90% от оперативните облаги на оперативното сдружение. Те са били доста (1,5 пъти) по-големи от това, което холдинговото сдружение е трябвало да заплати на Amazon в Съединени американски щати според съглашението за разделение на разноските.

Amazon е ползвал описаната скица, утвърдена от разследваното данъчно мнение, в интервала май 2006 година — юни 2014 година През юни 2014 година Amazon е трансформирал метода на действието си в Европа. Новата скица е отвън обсега на следствието на Комисията, обвързвано с държавната помощ.

Схемата на Amazon в Европа

Amazon EU ( " оперативното сдружение " ) реализира търговията на дребно на Amazon в цяла Европа. През 2014 година то е имало над 500 чиновници, които са избирали стоките, които да се продават на уебсайтовете на Amazon в Европа, купували са тези артикули от производителите и са се занимавали с продажбата онлайн и с доставката на стоките на клиента. Amazon е провело интервенциите по продажбите в Европа по подобен метод, че по контракт клиентите, купуващи артикули от всеки уеб страница на Amazon в Европа, са купували стоките от оперативното сдружение в Люксембург. Така Amazon е отчитал в Люксембург всички европейски продажби, както и облагите от тях.

Amazon Europe Holding Technologies ( " холдинговото сдружение " ) е командитно сдружение без чиновници, без офиси и без стопанска активност. Холдинговото сдружение работи като медиатор сред оперативното сдружение и Amazon в Съединени американски щати. То има някои права на интелектуална благосъстоятелност за Европа въз основа на така наречен съглашение за разделение на разноските, подписано с Amazon в Съединени американски щати. Самото холдингово сдружение не употребява интензивно тази интелектуална благосъстоятелност. То просто дава изключителна лицензия за използването ѝ на оперативното сдружение, което я употребява за реализирането от Amazon на търговия на дребно в Европа.

Съгласно съглашението за разделение на разноските холдинговото сдружение прави годишни заплащания към Amazon в Съединени американски щати, с цел да взе участие в разноските по създаването на интелектуалната благосъстоятелност. Подходящото ниво на тези заплащания бе неотдавна несъмнено от американски данъчен съд.

Съгласно общото данъчно законодателство на Люксембург оперативното сдружение предстои на корпоративно данъчно облагане в Люксембург, до момента в който холдинговото сдружение не предстои на такова облагане заради правната си форма — командитно сдружение. Печалбата, регистрирана от холдинговото сдружение, се полза с налог единствено на ниво съдружници, само че не и на нивото на самото холдингово сдружение. Съдружниците в холдинга са се намирали в Съединени американски щати и до момента са отсрочвали данъчната си отговорност.

ИНФОГРАФИКА НА ЦЯЛАТА СХЕМА

Възстановяване

По принцип разпоредбите на Европейски Съюз за държавните помощи постановат несъвместимата държавна помощ да бъде върната, с цел да се отстрани нарушаването на конкуренцията, подбудено от помощта. Съгласно разпоредбите на Европейски Съюз по отношение на държавните помощи не се постановат санкции и възобновяване на помощта не съставлява наказване за въпросното сдружение.

В днешното си решение Европейска комисия излага методиката за пресмятане на цената на конкурентното преимущество, получено от Amazon, т.е. разликата сред това, което сдружението е платило като налози, и това, което е щяло да дължи без данъчното мнение. Въз основа на наличната информация тази разлика се прави оценка на към 250 милиона евро плюс лихви. Данъчните органи на Люксембург в този момент би трябвало да дефинират точния размер на неплатения налог в Люксембург въз основа на методиката, открита в решението.

Редактор: Ивайло Ачев
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР