Европейската комисия за първи път ще предостави финансиране за съвместно

...
Европейската комисия за първи път ще предостави финансиране за съвместно
Коментари Харесай

Брюксел за първи път ще финансира съвместни доставки на оръжия за ЕС

Европейската комисия за първи път ще даде финансиране за взаимно придобиване на оръжия и оръжейни системи от страните членки, с цел да помогне на армиите им да възстановят запасите си и да подобрят координацията между тях в областта на военната техника в отговор на войната в Украйна.

Предложението, оповестено от комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон, ще сътвори финансови тласъци за консорциуми от минимум три страни членки, които са склонни взаимно да закупят въоръжение. То планува Брюксел да възвръща към 10 до 15% от цената на новите оръжия, в случай че група страни от блока ги закупи от европейски отбранителни компании през двете години след началото на съветската инвазия в Украйна, оповестява Financial Times. Целта е увеличението на разноските за защита на Европейски Съюз бъде усъвършенствано посредством координирани доставки и да се попречи на по-големите страни от съюза да монополизират оръжейните компании на континента.

Ако бъде утвърдена от страните членки и законодателите на Европейски Съюз, самодейността на стойност 500 млн. евро ще е първата, при която Брюксел употребява парите на европейските данъкоплатци за финансиране на взаимни отбранителни планове. Предложението е следваща стъпка след решението на Европейски Съюз да похарчи милиарди евро за финансиране на доставки на оръжия за Украйна след началото на съветската инвазия.
Реклама
" Днес вършим историческа крачка напред в интеграцията на европейската защита ", разяснява Тиери Бретон. И добави: " Тази самодейност ще направи допустимо запълването на част от запасите след обединявания отговор на Европа за трансфер на оръжия към Украйна. "

Войната в Украйна докара до коренна смяна във военното мислене на Европейски Съюз. Тя подтикна държавните управления да спрат съкращенията на разноските за защита, които постановяваха в последните години, и да усилят военните бюджети с общо над 200 милиарда евро.

Инициативата за 500 млн. евро ще засегне единствено до дребна част от бюджетните разноски за защита на Европейски Съюз през идващите две години, само че се планува сумата да може да бъде увеличена, в случай че планът е сполучлив. Някои страни да вземем за пример към този момент разискват по самодейността на комисията общи покупки на портативни ракети земя-въздух, противотанкови системи и артилерия.
Координиран отговор
Европейски Съюз от дълго време се пробва да накара страните от съюза да вършат взаимни покупки на оръжия и да сплотяват напъните си при вложения в нови оръжейни системи, с цел да направи националните въоръжени сили оперативно по-съвместими и годни за съдружни интервенции.
Реклама
Доскоро държавните управления или се пробваха да защитят своите национални отбранителни промишлености, или избраха да разчитат на американско съоръжение. Рязкото повишение на разноските за защита, провокирано от войната в Украйна и съветската опасност за източния фланг на Европейски Съюз, обаче имат капацитета да предизвикат по-координиран отговор.

За момента армиите на Европейски Съюз постоянно употребяват разнообразни, от време на време даже несъвместими оръжейни системи. През 2020 година едвам 11% от бюджетите за национална защита на страните от Европейски Съюз са изразходвани в съдействие с държавните управления на други страни от блока, което е доста под задачата от 35%, избрана от Европейската организация по защита на Брюксел.
Свързани публикации Русия към този момент загатва за цялостно прекъсване на газа за Европа 19 юли 2022, 07:25 " Руска рулетка " за бъдещето на Европа 30 юни 2022, 10:52 НАТО към този момент приема Русия за " директна опасност " 29 юни 2022, 12:26 Ердоган се оглежда за нови изтребители 27 юни 2022, 15:08 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР