Европейската комисия все още оценява проекта на Столичната община и

...
Европейската комисия все още оценява проекта на Столичната община и
Коментари Харесай

Още няма да от ЕК за парното от отпадъци в София

Европейската комисия към момента прави оценка плана на Столичната община и " Топлофикация-София " за създаване на апаратура за произвеждане на парно и ток от гориво от боклуци. На този стадий няма дефинитивно решение за него, само че не и отритнат.

Това оповестиха във вторник от Европейска комисия, от общината и от Министерството на околната среда и водите. Причина за обясненията беше изявление на водача на Българска социалистическа партия в София Калоян Паргов. Пред партийната телевизия на социалистите той съобщи, че планът е спрян от Брюксел. " Причината е объркана пътека, по която са кандидатствали за финансирането. А това демонстрира последна непросветеност от страна на администрацията в Столична община и безусловно неумение да бъде свършена работата по този начин, че да бъде обезпечено финансиране “, изясни водачът на БСП-София по БСТВ. Според него това значи, че съвсем несъмнено и еврофинансирането за когенерацията ще бъде изгубено.

Проектът за апаратура, която да създава ток и парно от така наречен RDF гориво, получавано при преработката на битовите боклуци на София, е на обща стойност 370 млн. лева Близо 180 млн. лева от тях се обезпечават от оперативна стратегия " Околна среда ", която се ръководи от екоминистерството. За отпущането на европейската част от парите е нужно утвърждение на плана от Европейската комисия, защото влиза в графата на така наречен " огромни планове ", които подлежат на оценка и от Брюксел.

Обяснения

Проектът е в развой на оценка, обясниха на въпрос на Mediapool от Европейската комисия. Същото обявиха и от общината, и от екоминистерството. От Европейска комисия допълниха, че към момента няма дефинитивно решение за плана.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР