Европейската комисия въвежда единна система за обмен на данни за

...
Европейската комисия въвежда единна система за обмен на данни за
Коментари Харесай

Еврокомисията измисли как да не се манипулират километражите на колите втора ръка |

Европейската комисия вкарва единна система за продан на данни за пробега от годишните механически прегледи на леките коли, основана по предложение на българския евродепутат от ГЕРБ /ЕНП/ Андрей Новаков като мярка за възстановяване на пътната сигурност в Европа.

Платформата към този момент действа. Тя е доброволна, безвъзмездна е и е отворена за подаване на информация от всички държави-членки, с цел да бъде проследено техническото положение на леките коли, които се препродават в Европейски Съюз.

По време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург Андрей Новаков прикани страните от Европейски Съюз, в това число България, да се причислят към системата за продан на данни. Той цитира самостоятелни проучвания и разбори, съгласно които междинната възраст на леките коли в Европа е 11 години, а 50% от продаваните коли втора ръка са с манипулирани данни за пробег. По думите му техническата редовност на транспортните средства е главен фактор за попречване на пътно-транспортни катастрофи и дейното прилагане на системата от всички държави-членки ще спомогне за възстановяване на изискванията за пътна сигурност в целия Европейски съюз.

За момента данните в единната платформа са налични за управляващите и контролните органи в страните от Европейски Съюз, само че упоритостта е платформата да бъде надградена и с обществен потребителски модул, който да разрешава на всеки човек да ревизира в действително време дали данните от километража на автомобил, препоръчан за продажба, подхождат на информацията от извършените годишни механически прегледи в съответната страна.

Във вторник Европарламентът одобри резолюция, с която упоритостта за реализиране на нулева смъртност по пътищата до 2050 година За да бъде реализирана тази цел, евродепутатите желаят по-строги ограничения за пътна сигурност, като да вземем за пример ограничаване на скоростта до 30 км/ч и нулева приемливост към шофирането в нетрезво положение. В резолюцията се отбелязва, че годишно по пътищата на Европейски Съюз умират към 22 700 души, а към 120 000 биват тежко ранени.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР