Европейската комисия увеличи натиска си над чешкия премиер Андрей Бабиш

...
Европейската комисия увеличи натиска си над чешкия премиер Андрей Бабиш
Коментари Харесай

Одит на ЕС уличава чешкия премиер-милиардер в конфликт на интереси, той отрича

Европейската комисия усили натиска си над чешкия министър председател Андрей Бабиш след одит на Европейски Съюз за негов спор на ползи, предадоха ДПА и Франс прес.

Европейска комисия съобщи, че е решила да разгласява мощно сериозния към Бабиш отчет през вчерашния ден поради изтеклото време след препоръчването да се вземат ограничения през 2019 година, както и поради високото ниво на публичен интерес.

Бабиш, който е петият най-богат човек в Чехия , е притежател на чешкия холдинг " Агроферт " (хранително-вкусова и химическа индустрия и медии). Той трансферира холдинга на концерн, откакто стана министър председател през 2017 година, с цел да продължи да употребява европейски дотации.

През 2018 година компанията му е получила към 70 милиона евро от Европейски Съюз. След 2018 година не са отпускани дотации по наранени от одита планове.

" Безпристрастното и обективно осъществяване на отговорностите му от Бабиш е компрометирано, защото той е бил забъркан в решения, които са касаели и " Агроферт ", съобщи Европейска комисия.

" Дружествата от холдинга не е трябвало да получават дотации ", добави тя.

Според отчета всички помощи и дотации, отпуснати след февруари 2017 година, когато Бабиш е трансферирал " Агроферт " на концерн, се считат за непозволени.

Популистът милиардер Бабиш отхвърли с туит всевъзможен спор на ползи и съобщи, че този одит е бил " целеустремен и манипулиран ".

" Винаги съм спазвал закона ", съобщи той.

Лидерът на основната опозиционна партия, антисистемната Партия на пиратите Иван Бартош, съобщи, че Бабиш би трябвало да изиска от " Агроферт " да върне дотациите на чешката страна.

" Според нашите анализатори става дума за 20 милиарда крони (774 милиона евро) ", туитна Бартош, чиято партия изпреварва тази на Бабиш в социологическите анкети и може да я победи на парламентарните избори през октомври, отбелязва Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР