Европейската комисия успешно отбеляза центровете по киберсигурност в България и

...
Европейската комисия успешно отбеляза центровете по киберсигурност в България и
Коментари Харесай

Мария Габриел: Европа дава за пример борбата с киберсигурността у нас

Европейската комисия сполучливо означи центровете по киберсигурност в България и на нас се гледа като притегателна точка в сферата, съобщи еврокомисарят по цифровизация Мария Габриел при откриването на конференцията по киберсигурност Sofia Cybersec.

Габриел напомни, че има пилотен план по стратегия " Хоризонт 2020 ", който да покаже на националните центрове какво би трябвало да вършат. България е била измежду най-активните страни.

Европа търси 350 хиляди експерти по киберсигурност, а единствено 17% от наличните са дами.

Мария Габриел заяви и добра вест от гласуването в Европейския парламент нощес: реализирано е съглашение за нейната концепция за нова стратегия за цифрова Европа, за която да се отделят 9 милиарда евро, 2 милиарда от които за киберсигурност. Еврокомисарката показа, че би било добре по Програмата " Хоризонт 2020 " да се акцентира на приложението, а освен научното изследвание. " Имаме ново предложение - за нов европейски експертен център в областта на киберсигурността, който да ръководи средствата по стратегиите и те да са по-ефективни ", добави Габриел.

Тя напомни, че с приемането на акта киберсигурност за първи път е призната общ европейска рамка за узаконяване, съгласно която, в случай че документът е годен в една държава-членка, той е годен и в останалите.

Въпреки това Европа изостава във връзка с вложенията, на потреблението, пазарът в Европейски Съюз не е толкоз развъртян да вземем за пример в областта на изкуствения разсъдък. В киберсигурността има фрагментиране и ниски вложения, които ни слагат в риск.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР