Европейската комисия трябва да представи на 8 ноември оценка на

...
Европейската комисия трябва да представи на 8 ноември оценка на
Коментари Харесай

На 8 ноември ЕК решава има ли Украйна напредък за еврочленство

Европейската комисия би трябвало да показа на 8 ноември оценка на напредъка, реализиран от Украйна в Това оповестиха трима публични чиновници, представени от " Ройтерс ".

Оценката ще бъде основна за решението на Европейски Съюз дали да стартира договаряния с Киев за присъединение .

Оценката ще бъде показана в годишен отчет на Европейската комисия, в който ще се разказва до каква степен страните, които желаят да се причислят към 27-членния блок, са напреднали в осъществяването на нужните стопански, правни и други критерии.

След това се чака решение по време на срещата на върха на водачите на страните от Европейски Съюз на 14-15 декември по отношение на това дали да стартират публични договаряния за участие с Украйна - главен приоритет на страната, до момента в който се бори против съветската инвазия.

Очаква се Киев да получи  вероятно при спомагателни условия, свързани с битката с корупцията и правата на малцинствата, като последният въпрос беше издигнат от Унгария.
 Орбан желае да не се бърза с участието на Украйна в Европейски Съюз
Орбан желае да не се бърза с участието на Украйна в Европейски Съюз

Ще би трябвало да се отговори на " доста сложни въпроси ", преди Европейски Съюз даже да стартира договаряния за участие с Украйна.

По отношение на другите кандидат-членки чиновник на Европейски Съюз заяви тази седмица, че сходна рекомендация може да бъде сложена и на, където Съюзът също е зает в геополитическо състезание с Русия.

Що се отнася до, " журито към момента не е решило " дали тя ще получи формален статут на претендент - нещо, което малко откакто Русия стартира нашествието.

Всяко решение за разширение изисква единомислеща поддръжка от всички страни членки на блока. Това обаче може да бъде мъчно постижимо за страните от Западните Балкани, съгласно чиновници и дипломати на Европейски Съюз.

Вместо това районът може да получи спомагателна финансова помощ от преразгледания общ бюджет на Съюза - нещо, за което срещата на върха през декември също би трябвало да вземе решение.

Предложението на Комисията планува заделяне на 50 милиарда евро за поддръжка на Украйна до 2027 година , както и на още 15 милиарда за справяне с незаконната миграция.

Бюджетните решения също изискват единогласие в Европейски Съюз, като някои страни членки са поискали да бъдат увеличени и разноските за справяне с естествени бедствия, като горски пожари и наводнения.
 Шарл Мишел вижда Украйна в Европейски Съюз през 2030 година
Шарл Мишел вижда Украйна в Европейски Съюз през 2030 година

Интеграцията няма да е елементарен развой. Но Европейски Съюз не би трябвало да губи повече време
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР