Европейската комисия си е поставила за цел, с подкрепата на

...
Европейската комисия си е поставила за цел, с подкрепата на
Коментари Харесай

Европейска подкрепа за образованието в България

Европейската комисия си е сложила за цел, с поддръжката на страните членки, до 2030 година минимум 60% от възрастните да вземат участие в образование всяка година . Това би трябвало да способства и за реализиране на претовареност от минимум 78%. Заложено е и минимум 80% от всички възрастни да имат най-малко съществени цифрови умения, а в Евросъюза да има 20 милиона заети експерти в региона на осведомителните и информационни технологии.

Предвиждат се вложения в специфични стратегии, които да подсигуряват, че уменията, които ще се получават в професионалните учебни заведения и във висшите образователни заведения, ще дават отговор на потребностите на пазара на труда. Еврокомисар Мария Габриел заяви, че от тази година се стартира работа по две нови стратегии - " Иноватори в учебно заведение " и за основаване на инкубатори в университетите. Тяхна цел ще е младежите да научат повече за провокациите отвън образователните заведения, да обменят опит с работещите в стартъпи и да развият своето любознание и креативно мислене. Тя посочи, че е належащо по-тясно взаимоотношение сред университетите и бизнеса, и още:

" Програмите " Еразъм+ ", " Хоризонт Европа ", университетските алианси, Европейския институт за нововъведения и технологии дават благоприятни условия на младежа, който дружно с новите технологии за първи път има избор, който може би нямаше преди 20 години - да остане в своя роден град, в своя роден район, само че да бъде във връзка, да бъде част от мрежа, да има продан, да предлага решения . Само когато с младежите, с шефовете на учебните заведения, със студентите, с ректорите и с професорите, с научните откриватели и локалните управляващи, иновационната общественост, дружно с европейските институции можем да създадем в действителност по този начин, че тези благоприятни условия не да съществуват за някои, а да съществуват за всеки и да са налични до всеки. "  

Работи се и в посока за основаване и признание на обща европейска тапия , заяви още еврокомисар Мария Габриел:

" В рамките на една година имаме към този момент селекционирани 90 университета, които ще работят дружно, с цел да разпознават тези критерии, които ще бъдат признати най-сетне от всички страни членки и ще водят до подобен общ знак за степен. Това ще бъде стъпката преди основаването на европейската тапия. Мисля, че е доста значимо за Европа да има своята препоръка. Европейската тапия на нас ще ни даде точно този знак за висши достижения, за качествено обучение. Имаме още доста бариери, свързани с националните законодателства. Това е нашата мощ - 27 сме, само че това е и нашата уязвимост, тъй като имаме да преодоляваме трансгранични бариери. "

В полемиката взе участие и ректорът на Техническия университет в София проф. Иван Кралов , който даде детайлности за взаимен европейски план:

" Спечелихме плана за създаване на Европейския софтуерен университет. В него, дружно с още седем сътрудници - това са Техническия университет в Дъблин, в Рига, в Троа, Франция, в Дармщат, в Клуж-Напока, Румъния, в Картахена и в Кипър, ние построяваме университет на бъдещето. Европейски университет, който ще може да се конкурира с най-големите университети в света. В него всеки едни студент с изключение на, че ще учи главно в един университет, най-малко два семестъра ще учи и в други университети от алианса, където има най-хубава инфраструктура, несъмнено и теоретичен капацитет. Завършвайки с европейска тапия, освен образованието ще бъде европейско, само че целим и обществена, икономическа и културна интеграция . Така да вземем за пример завършващите бакалаври би трябвало да знаят на равнище С1 най-малко един език от останалите езици на алианса, а тези, които приключват за магистри, би трябвало да знаят най-малко два езика. По този метод ще станем в действителност единни европейци, освен знаещи и можещи, само че и прилагащи на процедура това, което е нашият дълг. "

Изпълнителният шеф на " Джуниър Ачийвмънт България " Милена Стойчева също описа за някои забавни стратегии и посочи значими тематики, които са на дневен ред: 

" Ние имаме една стратегия, която разрешава на възпитаници да развиват собствен стартъп още до момента в който са в учебно заведение . Онова, което става през нея е, че учениците могат да бъдат основатели на свои компании, до момента в който към момента учат - да тестват, да тестват тези модели. И откакто излязат от учебно заведение да продължат и да основат своите компании. В рамките на тази стратегия има европейско и по-късно международно съревнование, което показва достиженията на младежите от цяла Европа. Това е нещо като Оскарите, на които учениците се явяват със своите артикули и услуги и показват страната си . Аз предизвиквам всеки един от вас, който има предпочитание, да се включи в сходен тип стратегия. Те са налични в цялата просветителна система. Образованието би трябвало да ни оказва помощ да мислим разчупено, да вършим сериозна оценка на всяка обстановка, да можем да мислим аналитично и да споделяме добре всичко това, което желаеме да представим пред останалите хора. "

Програмата " Еразъм+ " с бюджет от над 26 милиарда евро също по този начин поддържа личностното и професионалното развиване на учащите, личния състав и институциите в региона на професионалното обучение и образование, а също така финансира европейските университети. Кметът на Габрово Таня Христова акцентира: 

" Училището към този момент не се случва само в класната стая. Трябва да дадем опция на младежите да образуват основни умения и компетентности, които да ги приготвят за специалностите, които не са на утрешния ден, а към този момент са специалностите на днешния ден. Ние би трябвало да създадем по този начин, че науката да познава обществените и публични провокации и да работи дружно с жителите, дружно с политиците и с останалите райони, с цел да търси решенията, които бързо ще се трансформират в съответни модели . Преди това ще бъдат апробирани, прототипирани и, несъмнено, ще бъдат подкрепени от европейските стратегии, които имам вяра, че оттук нататък ще бъдат доста по-фокусирани и доста по-лесни за схващане и потребление от всички нас . Всяка детска градина, не просто всяко учебно заведение, да има кабинет, който предлага условия за образуване на умения за справяне с действителния живот, т.е. опциите да придобият основни пълномощия, да опитвам, да бъдем новатори и единствено тогава ще успеем да създадем по този начин, че всяко кътче от България да бъде привлекателно за младежите, да бъде мотивиращо за иноваторите и за бизнесмените, които ще създадат по този начин, че техните хрумвания да се осъществят в сполучливи бизнеси. "

Михаил Балабанов от описа за европейските просветителни стратегии, планове и благоприятни условия, от които могат да се възползват българските жители:

" Европейски просветителни стратегии в България действат от 2007 година. Разбира се, ние като институция управляваме директно някои от тях и най-много най-голямата стратегия на Европейския съюз за обучение, образование, юноша и спорт " Еразъм плюс ". Това е най-голямата ни стратегия. Имаме и други европейски мрежи за партньорства, които управляваме. Програмата " Европейски корпус за взаимност ", която е стратегия за доброволчество на младежите. Разбира се, отвън тези, които нашият център ръководи, има и други стратегии като " Хоризонт Европа ". "  

Как участието на България в Европейския съюз способства за развиването на просветителния бранш у нас и по какъв начин Европейски Съюз оказва помощ за разчупване на остарелите просветителни модели?

" Разбира се, просветителната система е консервативна и в нея малко по-трудно се появяват новите практики, само че със съдействието на стратегиите от доста години насам в България, нещата постепенно, само че несъмнено се трансформират. Бих споделил че има няколко неща, които са значими. Програмите, които управляваме, се трансформират с дневния ред и нуждите, които съществуват във връзка с пазара на труда, знанията и уменията, които би трябвало да имат младежите. Една част от тях се образуват чисто просветително във формалната система на образованието, само че нашите стратегии заради това, че включват и младежкия бранш, приспособяват методите на неофициалното обучение. Така с изключение на чисто просветителни се образуват и цифровите умения, които са извънредно значими и са част от нашата стратегия и са главен приоритет в нея. Също по този начин и по този начин наречените трансверсални меки умения, които са извънредно значими за младежите, с цел да съумяват в разнообразни браншове на публичния живот, като уменията за връзка, за екипна работа, за решение на проблеми и за ръководство на времето, сериозно мислене, взимане на решения и организационни умения, лидерски умения, умения за справяне със стресови обстановки и адаптивност, ръководство на спорове, креативност и доста други. Те са значими както за намиране на работа и за триумф на пазара на труда, по този начин и във всички други действия в живота на човек. С присъединяване в нашите стратегии подвижност и партньорства доста учители, академични преподаватели, студенти и всички, които вземат участие, образуват такива умения, наред с езиковите, които им оказват помощ по-късно да предадат това, което са научили и своя опит в работата на институциите, в които работят, на своите сътрудници в учебните заведения, в университетите, на работните си места, което влияе на изцяло на средата. От позиция на модерни просветителни способи, такива се научават през подвижност в чужбина и партньорства с институции в чужбина. Възможността да се пътува, да се обменят положителни практики и да се добива опит, който в следствие се внася в работната среда с тези нови умения, които споменахме, е извънредно значимо за цифровия преход и за нови тематики като изменението на климата, изкуствен интелект, роботиката, разбор на осведомителни масиви и доста други. В също време за учениците, за децата и за студентите това е един доста добър опит, който като се изключи че им дава чисто просветителни познания и умения, дава благоприятни условия да пътуват, да се срещат, да основават контакти и партньорства, да живеят в чужбина в друга среда, да се приспособяват, да натрупат самочувствие, да придобият малко повече автономия. "  

Снимка: посланичество на Европейската комисия в България



Съдържанието е предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР