Европейската комисия ще публикува в сряда специален доклад за положението

...
Европейската комисия ще публикува в сряда специален доклад за положението
Коментари Харесай

5 млрд. долара липса в бюджета на Гърция откри ЕК

Европейската комисия ще разгласява в сряда специфичен отчет за ситуацията на гръцката стопанска система и за въздействието върху нея на пакет от държавни помощи за популацията. В отчетът обаче се загатва „ дупка “ от 4,75 милиарда евро в бюджета на Гърция за двугодишния интервал 2019–2020 година, оповестява гръцката Антена, представена от РИА Новости.
Кредиторите споделят, че дефицитът е резултат от ограниченията, оповестени неотдавна от премиера Алексис Ципрас.
От 1 февруари гръцкото държавно управление увеличи минималната работна заплата с 11% от 586 на 650 евро. Беше отстранена и още по-ниската ставка от 510 евро за младежи на възраст под 25 години, наложена по искане на интернационалните кредитори. За първи път от 10 години заплатата бе увеличена, съобщи БГНЕС.
В навечерието на изборите за Европейски парламент и локални органи на властта, държавното управление съобщи, че понижава Данък добавена стойност от 24% на 13% за заведенията за публично хранене и на питателните артикули и електрическата енергия, възвръща 13-та пенсия, като и анулира налозите върху ниските приходи. Възможността за данъчните облекчения Ципрас изясни с възстановяване на обстановката в стопанската система. Данък добавена стойност беше внезапно повишен през юли 2015 година по време на тежка икономическа и финансова рецесия. Това докара до нарастване на цените с повече от 9%.
След намаляването на налозите веригите магазини оповестиха за понижаване на цените.
Представителите на кредиторите предвиждат бюджетния недостиг вследствие на тези ограничения да бъде съвсем 5 милиарда евро, оповестява каналът.
По-специално бюджетният недостиг в отчета се пресмята на 1% от Брутният вътрешен продукт (1,85 милиарда евро) за 2019 година и 1,5% от Брутният вътрешен продукт (2,9 милиарда евро) за 2020 година
Гръцкото държавно управление се ангажира да реализира примитивен остатък от 3,5% от Брутният вътрешен продукт.
Що се отнася до предлагането на държавното управление за понижаване на целевия индикатор на първичния остатък до 2,5% от 2020 година до 2022 година, като се употребява паричен запас от 5,5 милиарда евро, то Еврокомисята, както се очакваше, разгласи, че това не е в нейната компетентност и ще съобщи казуса на Еврогрупата, оповестява Антена.
В същото време отчетът ще включва ясни предизвестия за недопустимостта на забавяния при реализирането на нужните промени, чието осъществяване е обвързвано с връщането на приходите от гръцките облигации, заяви каналът.
Докладът ще се концентрира върху програмата за приватизация, необслужваните банкови заеми и набирането на личен състав в обществения бранш.
През последните две години гръцкото държавно управление възвръща работни места, които по-рано бяха съкратени по искане на кредитори.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР