Европейската комисия ще представи най-късно до 2023 година законодателно предложение

...
Европейската комисия ще представи най-късно до 2023 година законодателно предложение
Коментари Харесай

Брюксел започва постепенно премахване на клетките за селскостопански животни

Европейската комисия ще показа най-късно до 2023 година законодателно предложение за възбрана на потреблението на кафези за рeдица селскостопански животни. Предложението ще бъде част от настоящото преразглеждане на законодателството в региона на хуманното отношение към животните според тактиката " От фермата до трапезата “.

Решението е в отговор на Европейската гражданска самодейност (ЕГИ) " End the Cage Age “ (край на клетките). Това е шестата самодейност, подкрепена от над 1 милион жители в целия Европейски Съюз.

Всички селскостопански животни се употребяват от настоящото законодателство за отбрана на животните, само че разпоредбите по отношение на слагането в кафези се отнасят единствено за кокошките носачки, бройлерите, свинете майки и телетата. В своя отговор Комисията се ангажира да показа до края на 2023 година законодателно предложение за последователно унищожаване, завършващо с цялостна за възбрана на потреблението на системи от кафези за всички животни, упоменати в самодейността.

Предложението на Комисията ще се отнася по-специално до:

- Животните, които към този момент са обхванати от законодателството: кокошки носачки, прасета майки и телета;

- Други животни, упоменати в ЕГИ: зайци, ярки, носачки за разплод, бройлери за разплод, пъдпъдъци, патици и гъски.

За тези животни Комисията към този момент изиска отвропейския орган за сигурност на храните да добави наличните научни доказателства за да бъдат избрани изискванията, чието осъществяване е належащо предвид на възбраната за потреблението на кафези.

Тъй като прекратяването на потреблението на кафези ще изисква промени в актуалните селскостопански системи, Комисията ще прегледа социално-икономическите и екологичните последствия от ограниченията, които следва да бъдат подхванати, както и изгодите за хуманното отношение към животните, в границите на една оценка на въздействието, която ще бъде приключена преди края на 2022 година

В този подтекст най-късно при започване на 2022 година ще бъде извършена социална консултация. Комисията ще направи оценка на осъществимостта на работата по приемането на препоръчаното законодателство, което ще влезе в действие от 2027 г.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР