Европейската комисия ще представи на 23 септември първите доклади за

...
Европейската комисия ще представи на 23 септември първите доклади за
Коментари Харесай

Вера Йоурова: Следим протестите, рано е за мониторинга, тревога за медиите

Европейската комисия ще показа на 23 септември първите отчети за върховенството на закона във всяка от страните в Европейски Съюз.

Това заяви зам.-председателят на Европейска комисия Вера Йоурова пред комисията на Европейския парламент по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, където бе разискван въпросът с механизма за съдействие и инспекция, прилаган по отношение на България и Румъния.

Тя уточни, че следи със угриженост събитията в България и означи, че мирните демонстрации са главно право във всяка демократична страна. Юрова заяви, че Европейска комисия предлага България да се обърне още веднъж към Венецианската комисия към Съвета на Европа в подготовката на законодателните промени, свързани с отчетността на основния прокурор.

Промените в законодателството би трябвало да се основават на необятно публично единодушие. Измененията в конституцията би трябвало да имат необятна поддръжка, съобщи Йоурова.

По нейните думи в идните този месец отчети за нашата страна ще бъде изразена паника за свободата на изложение и за положението на медиите. Подобна е ситуацията в доста други страни от Европейски Съюз, разясни тя.

Тя добави, че към този момент не може да се уточни дата, на която Съветът на Европейски Съюз би подкрепил рекомендацията на Европейска комисия за преустановяване на механизма за съдействие и инспекция за нашата страна. Очакваме осъществяване на условията, изложени от Европейска комисия. Нито една страна в Европейски Съюз не е съвършена, сподели още Йоурова.

Ако демокрацията не работи, опциите на комисията са лимитирани. Европейска комисия не е съдия във вътрешнополитически разногласия, би трябвало да има ясно разграничаване сред пълномощията на комисията и на страната. Отхвърлям обвиняванията в съучастничество с (българския министър председател Бойко) Борисов, не ме обиждайте, обърна се тя към евродепутати от парламентарната комисия, които насочиха сходни обвинявания.

Йоурова заяви, че Европейска комисия следи за нарушение на човешките права и за пропорционалност на дейностите при преодоляването на митингите у нас от службите за сигурност. Тя уточни, че върховенството на закона има директно отношение към активността на вложителите и положението на стопанската система, и добави, че въпросът със законността се чака да бъде индикатор при отпущането на средства от Европейски Съюз за икономическо възобновяване от пандемията от ковид.

Уморих се да означавам какъв брой закони са признати, законодателството би трябвало да се ползва, българите и румънците би трябвало да имат доверие в правораздаването, другояче връзките в обществото се късат, заключи специалистът.

С механизъм за наблюдаване или без, промените в България не престават, съобщи евродепутатът Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) . Продължава решимостта на държавното управление и виновните институции в България за необратимост на правосъдната промяна, битка с корупцията, за гарантиране на върховенството на правото и отбрана на главните полезности и права. Пример за това е предлагането за привикване на Велико национално заседание и приемане на нова конституция, добави той. По неговите думи рекомендациите на европейските институции към нашата страна може да бъдат изпълнени единствено с промени в главния закон. За да бъдат приключени промените в конституцията, всички политически партии би трябвало да вземат участие в полемиките и да поддържат измененията, уточни Радев.

Елена Йончева (БСП, Социалисти и демократи) приказва за скандални равнища на корупция у нас, за липса на медийна независимост, за систематични нарушавания на съществени човешки права, непрекъсната агитация, подправени вести, бити публицисти, изнудвани предприемачи. Въпреки пандемията, десетки хиляди български жители стачкуват за завършек на властническото ръководство, уточни тя. По нейните думи предложенията за промени на конституцията са родени в боязън и " на мрачно ".

Илхан Кючюк (ДПС/Обнови Европа) се разгласи против промени в българската конституция. По неговите думи такива промени няма да подобрят публичния контракт. Не е пристигнал моментът, би трябвало доста спокойна среда, с консултация на Венецианската комисия и нашите сътрудници за огромно и коренно превръщане на публичния ред в страната, съобщи той.

Роберта Мецола (ЕНП) приветства напъните на България да се отговори на рекомендациите на Венецианската комисия. Всички следим митингите в страната, не може да ги подценяваме. Добре е да решаваме проблемите, преди да зародят митинги, уточни тя.

Софи инт`Велд (Обнови Европа) уточни, че досегашното наблюдаване на Европейска комисия над нашата страна е посочило, че работата не е довършена. Със угриженост означавам, че Венецианската комисия не взе участие задоволително в подготовката на законодателните промени по въпросите на отчетността. България е на 111-то място по независимост на медиите, по какъв начин тогава дейно се бори корупцията, попита Инт`Велд.

Тинеке Стрик (Зелени) разяснява, че положението на законността у нас непрекъснато се утежнява и приказва за " ендемична корупция ". По нейните думи българският основен прокурор не е самостоятелен, а " под контрола на държавното управление " и не предстои на инспекция. Тя приказва също за брутално полицейско принуждение по отношение на протестиращите и прикани за наказателни процедури и за прекъсване на европейските средства за нашата страна.

Хорхе Вилалба (Европейски консерватори и реформатори) изрази мнение, че България ползва условията на Европейската комисия.

Клер Дейли (Европейска обединена левица) съобщи, че в случай че Европейска комисия е на мнение, че България бележи прогрес в последните години в следените области, значи е некомпетентна.

Рамона Стругару (Обнови Европа) откри прилики сред ситуацията у нас и в Беларус, и сподели, че малолетни протестиращи са бити и арестувани, без достъп до храна, вода, доктор.

Дебатът за върховенството на закона в България в Екологичен потенциал се организира по правилник. Вчера публично от Министерски съвет оповестиха, че български представители на властта не са канени и даже нямат право да участват.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР