Европейската комисия ще получи искане за удължаване на ограничителните мерки

...
Европейската комисия ще получи искане за удължаване на ограничителните мерки
Коментари Харесай

Искаме удължаване на забраната за внос на украинско зърно

Европейската комисия ще получи искане за удължение на ограничаващите ограничения срещу украинския аграрни импорт в пет от страните от Европейския съюз, съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред Българската телеграфна организация (БТА). Пет страни, в това число България, упорстват Европейски Съюз да продължи възбраната за импорт на зърно от Украйна.

Министър Вътев изясни, че България среща проблеми единствено с три продукта - слънчоглед, слънчогледово нерафинирано масло и изсъхнало мляко. Това е комплициран политически въпрос, който не може да бъде решен единствено на равнището на Министерството на земеделието. Вносът на изсъхнало мляко от Украйна евтино е довел до рухване на цените на българското мляко, което към този момент се продава под себестойността.

Той разяснява и излизането на Русия от черноморската договорка: " От тук потегли казусът - Украйна не може повече да изнася по море своите наличия от зърнени култури и това би трябвало да стане по суша, през по този начин наречените коридори на солидарността. В същото време нашата инфраструктура не е в положение да поеме подобен натоварен трафик. Пристанищата ни във Варна и Бургас нямат потенциал да натоварят такова количество ", уточни Кирил Вътев. 

Възможността за потребление на пристанища в Гърция и Хърватия се преглежда като решение на казуса. Този въпрос не визира единствено България, а целия Европейски съюз, който е взаимен с Украйна, разгласи министърът Вътев.

" Проблемът е интернационален и касае целия Европейски съюз. Всички сме солидарни с Украйна, тя е нападната страна. Нейните огромни предприятия за преправка на слънчоглед сега са отвън индустриална опция и от тук потегля към този момент огромният проблем, защото в международен мащаб производството на слънчогледово масло е концентрирано в Украйна, Румъния и България ", съобщи земеделският министър.

Според Вътев, България е измежду огромните производители на слънчогледово масло, като износът на продукта се е нараснал доста.

Кирил Вътев откри първият по рода си фестивал на виното " Открий го! Местното вино " в троянското село Орешак, където български и румънски производители показват своите артикули на 25 щанда в границите на Националното ревю на художествените занаяти и изкуства.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР