Европейската комисия ще отблокира 137 милиарда евро за Полша. Това

...
Европейската комисия ще отблокира 137 милиарда евро за Полша. Това
Коментари Харесай

ЕК ще отблокира 137 милиарда евро за Полша

Европейската комисия ще отблокира 137 милиарда евро за Полша. Това разгласи ръководителят на комисията Урсула фон дер Лайен, която е на посещаване във Варшава, откакто новото полско държавно управление стартира да ползва промени, които, съгласно него, ще възстановят правосъдната самостоятелност в страната, съобщи Ройтерс.

Отключването на парите за справяне с икономическите последици от коронавирусната пандемия беше главен приоритет на новото държавно управление на Доналд Туск, като приемането на достъп до тях ще обезпечи капиталов подтик за полската стопанска система, която беше ударена от последствията от войната в Украйна и изпитва усложнения поради слабостта на огромния търговски сътрудник в лицето на Германия.

Еврокомисията ги блокира в границите на разногласията си за върховенството на закона и медийната независимост с предходното полско ръководство - на консерваторите от партията " Право и правдивост ". Фон дер Лайен разгласи, че формалното решение за отблокирането на средствата ще бъде взето идната седмица.

" Имам положителни вести. Следващата седмица колегията ще излезе с две решения по отношение на европейските фондове, които сега са блокирани за Полша. Тези решения ще доведат до даването на до 137 милиарда евро за Полша ", сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на конференция във Варшава.

Полша ще получи достъп до средства за към 60 милиарда евро, предопределени да оказват помощ на страните в Европейски Съюз да се възстановят от пандемията от Covid-19, както и за преходния интервал за отвод от изкопаемите горива.

Освен това Варшава ще може да употребява към 76,5 милиарда евро от кохезионни фондове, предопределени да оказват помощ за повишение на виталния стандарт в най-бедните членове на Европейския съюз.

" Това са доста пари, ще ги използваме добре ", уточни от своя страна полският министър председател Доналд Туск.

Полша към този момент получи достъп до 5 милиарда евро, които не зависят от изискванията на върховенството на закона, отбелязва Ройтерс.

Задачата на новото държавно управление се усложнява от обстоятелството, че президентът Анджей Дуда, който може да постанова несъгласие на закони, е съдружник на " Право и правдивост " и обстоятелството, че партията има лоялни хора на значими позиции в правосъдната система.

Представители на Европейски Съюз обаче приветстваха проекта за деяние на Полша за възобновяване на върховенството на закона.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР