Европейската комисия ще изложи планове в сряда за укрепване на

...
Европейската комисия ще изложи планове в сряда за укрепване на
Коментари Харесай

ЕК затяга икономическата сигурност с едно наум за Китай

Европейската комисия ще изложи проекти в сряда за подсилване на икономическата сигурност на Европейския съюз посредством по-строг надзор върху задграничните вложения и по-строг надзор върху износа и приключването на технологии към съперници като Китай , предава Ройтерс.

Изпълнителната власт на Европейски Съюз ще показа необятен документ за спор дружно с препоръчан нов закон, който ще изисква всички страни от Европейски Съюз да ревизират и вероятно да блокират задграничните вложения в блока , с цел да дефинират дали съставляват риск за сигурността.

Комисията ще очертае концепциите си за това по какъв начин по-добре да координира контрола върху износа, изключително за артикули, които биха могли да имат военни приложения, и по-строг надзор върху това кой може да взе участие и да има достъп до проучвания в основни технологии.

Европейска комисия също по този начин ще упорства за нови ограничения, които биха лимитирали приключването на чувствителни технологии към дестинации или страни, които " пораждат безпокойствие " .

В проектите няма да се загатва никоя страна, само че Европейски Съюз акцентира работата с " надеждни сътрудници " и " намаляването на риска ", политиката на блока за, който господства в зелените технологии и основния минерален рандеман и и към който блокът се отнася с повече съмнения заради околните му връзки с Русия.

Въвеждането на повече ограничения в целия Европейски Съюз ще се окаже мъчно, защото контролът върху износа и вложенията са пълномощия, които се контролират на национално равнище . Налице е обаче възходящо схващане, че блокът би трябвало да комбинира икономическата си тежест, с цел да се конкурира с Китай и Съединените щати.

" Това е парещ картоф, който може да отнеме известно време, с цел да продължим напред. Прилагането ще бъде мъчно... само че има нова геополитическа действителност ", сподели посланик от Европейски Съюз.

Изпълнителната власт на Европейски Съюз стартира спор за икономическата сигурност на Европейския съюз през юни, като сподели, че пандемията от COVID-19, нахлуването на Русия в Украйна, хакерските атаки и инфраструктурните офанзиви и нарасналото геополитическо напрежение са разкрили голям брой нови опасности.

Част от тактиката включва подсилване на конкурентоспособността на Европейски Съюз, диверсификация на доставките и пазарите за експорт, стимулиране на проучванията и вложенията в съвременни полупроводници, квантови калкулации и биотехнологии и по-близки партньорства със съдружниците.
 Германският президент търси във Виетнам опция на Китай
Германският президент търси във Виетнам опция на Китай

Той е съпроводен от огромна бизнес делегация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР