Европейската комисия ще финансира до 85% от разходите по проекта

...
Европейската комисия ще финансира до 85% от разходите по проекта
Коментари Харесай

ЕС ще финансира до 85% от строителството на Rail Baltic

Европейската комисия ще финансира до 85% от разноските по плана Rail Baltic, който ще обезпечи скоростна железопътна връзка сред Талин, Пярну, Рига, Паневежис, Каунас, Вилнюс и Варшава. Пътническите влакове, които ще минават през трасето от 2026 година, ще се движат с до 250 км в час, а товарните – до 120 километра в час.

Според Катрин Траутман, европейски координатор на северноморския балтийски TEN-T кулоар, войната на Русия в Украйна е трансформирала фундаментално функционалността на Rail Baltic. Той към този момент е значим освен за стопанската система на района, само че и за неговата защита, съобщи The Baltic Times.

„ Трябва да доближим балтийските страни и Финландия до Европейски Съюз. Необходимо е войските и военното съоръжение да пътуват бързо до Европейски Съюз, с цел да се подсигурява отбраната на нейните членки и тези на НАТО. Проектът е изключително значим в подтекста на присъединението на Финландия и Швеция към Алианса ”, акцентира Траутман.

Rail Baltic бе стопански план, фокусиран върху транспортна връзка с екологичен резултат, само че войната в Украйна го трансформира в поръчител на сигурността и мира, добави координаторът на Балтийския транспортен кулоар.

Решението за финансиране на Европейска комисия би трябвало да получи утвърждението на Европейския парламент.

Rail Baltic е измежду предпочитаните планове на Европейски Съюз за трансевропейската транспортна мрежа. Миналото лято Европейска комисия отпусна спомагателни 357 млн. евро за неговото финансиране, което възлиза на към 7 милиарда евро.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР