Европейската комисия съобщи, че предава България на Съда на ЕС

...
Европейската комисия съобщи, че предава България на Съда на ЕС
Коментари Харесай

ЕК предава България на Съда на ЕС по три случая

Европейската комисия заяви, че предава България на Съда на Европейски Съюз по три случая, свързани с използването на европейското законодателство, съобщи Нова ТВ.

Един от предявените искове против нашата страна е за това, че България не е въвела в националното законодателство разпоредбите за установяване на минимални национални цели за публичните поръчки за чисти транспортни средства. В случая на България разпоредбите плануват най-малко 17,6 на 100 от всички лекотоварни транспортни средства, седем % от всички камиони и 34 на 100 от всички градски рейсове, купени сред 2 август 2021 година и 31 декември 2025 година, да бъдат " чисти ", и най-малко 17 на 100 от всички градски рейсове, купени в същия период, да не замърсяват с отработени газове.

Крайният период за въвеждане на разпоредбите беше 2 август 2021 година, отбелязва Европейска комисия. Неприлагането може да заплаши постигането на задачите за публичните поръчки, а това би довело до по-бавно въвеждане на чисти транспортни средства и до по-високо замърсяване с парникови газове. На 30 септември 2021 година Европейска комисия изпрати публично уведомително писмо до България, а на 6 април 2022 година изпрати стимулирано мнение. Тъй като България продължава да нарушава разпоредбите, комисията реши да отнесе случая до Съда на Европейски Съюз с искане за налагане на финансови санкции, се показва в известието.

По втория иск Европейска комисия упорства Съдът на Европейски Съюз да се произнесе против нашата страна и Полша за това, че не са въвели в националното законодателство на разпоредбите за европейската услуга за електронно пътно таксуване. Тази система планува ползвателите на пътища в Европейски Съюз да заплащат пътна такса с един контракт за абонамент, да имат един снабдител на услуга и едно бордово устройство, което обгръща всички страни в Европейски Съюз. Преследват се две цели - да се обезпечи оперативната съгласуемост на електронните системи за пътно таксуване и да се улесни трансграничният продан на информация за неплащане на пътни такси, разяснява Европейска комисия. Значителните разлики в техническите спецификации на електронните системи за пътно таксуване биха могли да попречват постигането на оперативна съгласуемост на електронните пътни такси в Европейски Съюз и да навредят на успеваемостта на транспортните действия, на разходната успеваемост на системите за пътно таксуване и на постигането на задачите на транспортната политика, се добавя в известието.

Неприлагането на разпоредбите значи, че от водачите може да се изисква да имат повече от един контракт за абонамент, снабдител и бордово устройство, с цел да карат до или през България и Полша. Проблеми биха могли да зародят и при събирането на пътни такси за извършители, които не обитават в страната, както и за водачи от тези страни в други страни от Европейски Съюз. Крайният период за въвеждане на разпоредбите беше 19 октомври 2021 година и комисията стартира произвеждане за нарушаване против двете страни през ноември 2021 година, като в желае се упорства за налагане на санкции.

По третия иск Комисията регистрира несъблюдение на разпоредбите за употребата и предлагането на пазара на натурални минерални води. Европейският съюз подхваща правни стъпки, с цел да обезпечи правото на потребителите на информация, да ги защищити от въвеждане в подвеждане и да подсигурява обективна търговия, разяснява Европейска комисия.

Според Комисията българското законодателство не е в сходство с разпоредбите, тъй като не не разрешава предлагането на пазара на натурални минерални и изворни води, които произлизат от еднакъв извор, под повече от едно комерсиално изложение, както изискват европейските правила. Противно на разпоредбите, в българското законодателство не се изисква наименованието на извора да се показва върху етикетите на минералните и изворните води. Българското законодателство разрешава също да се употребява обозначението " изворна вода " за вода, която не дава отговор на изискванията за потребление на това определение.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР