Европейската комисия съобщи, че от вторник България е започнала да

...
Европейската комисия съобщи, че от вторник България е започнала да
Коментари Харесай

България вече издава европейски COVID сертификати

Европейската комисия заяви, че от вторник България е почнала да издава цифрови Коронавирус удостоверения за Европейски Съюз и се е възразала за електронната система, в която те могат да бъдат проверявани. Това става месец преди старта на системата, който е плануван за 1 юли.

Европейските страни се договориха за обща система за взаимно признание на документите за статуса на пасажерите във връзка с COVID-19, като документи ще бъдат издавани на имунизираните, на преболедувалите и на потвърдени неносители на инфекцията.

Говорител на Комисията разгласи, че европейският електронен портал, посредством който ще ревизират документите на пътуващите към този момент е онлайн, както и че 10 страни са свързани с него. Седем от тях са почнали и да издават удостоверенията. Освен България в групата са Гърция, Германия, Хърватия, Дания, Полша и Чехия, заяви представител на Еврокомисията.

Европейският портал, направен от немските компании SAP и T-Systems по поръчка на Европейската комисия, ще може да ревизира достоверността на удостоверенията. Това ще става посредством QR кода, който ще се сканира на границата от книжен или дигитален притежател. Той беше качен онлайн във вторник, откакто в продължение на две седмици съвместимостта сред документите, издавани от 22 страни, измежду които и България, беше тествана.

В взаимозависимост от вътрешните правила в страната последна дестинация на пътешестване, приносителят на документа може да бъде освободен от задължението да прави тест за COVID-19 след идване или да бъде карантиниран. Според Европейски Съюз това ще облекчи пътуванията през дейни летен сезон, като ще разреши последователно да се възвърне свободното придвижване.

Регулацията, регламентираща документа към момента не е призната, като Европейският парламент би трябвало да я гласоподава идната седмица. Въпреки това правилото на деяние планува преди всяко овакантяване на националните граници в посока на европейска страна да се показва един от трите типа документ. За имунизираните той съдържа типа ваксина, броя на поставените дози и датите, на които са направени те. За преболедувалите - резултата от позитивен PCR тест до 180 дни преди пътешестване, а за останалите - негативен PCR или антигенен тест, изработен в лицензирана лаборатория.

Европейската комисия предложи в понеделник валидността на PCR тестванията да е 72 часа, а на бързите - 48 часа преди пътешестване. Това значи, че за пътувания отвън периода на годност, ще би трябвало да се вършат нови проучвания и да се желае уверение.

Всяка здравна конструкция, която има право да прави проби и да имунизира може да издава документите, а посредством техните обществени кодове, подадени в национални директории, управляващите в останалите страни ще могат да ревизират дали документът е достоверен.

Хората, които нямат удостоверие, ще могат да пътуват с негативен тест за COVID-19, като според от риска от инфекции в мястото на потегляне, могат да бъдат карантинирани или насочвани към правенето на тест след идване.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР