Европейската комисия съобщи, че одобрява отпуснатата от България държавна помощ

...
Европейската комисия съобщи, че одобрява отпуснатата от България държавна помощ
Коментари Харесай

ЕК одобри финансова подкрепа от 400 милиона евро за Булгаргаз

Европейската комисия заяви, че утвърждава отпуснатата от България държавна помощ за 400 милиона евро в поддръжка на " Булгаргаз " ЕАД поради войната, подхваната от Русия против Украйна.

Уточнява се, че утвърждението е обвързвано с краткотрайното изменение на разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ. " Булгаргаз " ЕАД е извънреден публичен снабдител на природен газ в България, непряко напълно притежаван от българската страна, се отбелязва в известието.

Отчита се, че българското сдружение е изпаднало в усложнение поради несъблюдение от съветската страна на контракта за газови доставки. Отбелязва се, че по този контракт нашата страна е осигурявала 90 на 100 от внасяния газ. Същевременно българското сдружение е било изправено пред необикновени потребности от ликвидност, с цел да обезпечи доставки при нарасналите цени на европейските енергийни пазари.

Осигурената от страната помощ съставлява заем със субсидирана рента. Комисията е открила, че тази поддръжка дава отговор на изискванията и е нужна, целесъобразна и съразмерна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР