Европейската комисия съобщи, че е поискала вчера от властите в

...
Европейската комисия съобщи, че е поискала вчера от властите в
Коментари Харесай

Брюксел иска Словакия да разясни твърденията за злоупотреби, разследвани от убития журналист

Европейската комисия заяви, че е поискала през вчерашния ден от управляващите в Словакия уточнения за изразходването на средства от бюджета на Европейския съюз за земеделие. Това деяние е обвързвано със подозренията, подбудени от следствие на убития предходната седмица публицист Ян Куцяк, съобщи Българска телеграфна агенция.

Комисията е отправила въпроси към службата, която прави разплащанията по земеделските фондове в Словакия. В отговор на въпрос дали с тематиката не би трябвало да се заеме и европейската работа за битка с измамите ОЛАФ, представител на Еврокомисията уточни, че това е самостоятелна институция, която подхваща дейностите си независимо.

Говорителят означи, че Комисията не е склонна да търпи никакви злоупотреби със средства на Европейски Съюз, където и да е в Общността. Той разясни, че отговорността за спазването на разпоредбите е на страните от Европейски Съюз. Настояваме страните да поставят старания за пресичането на злоупотреби. Приемаме всяко подозрение доста съществено, добави представителят.

Европейски медии цитират черновата на последния материал на убития публицист, съгласно която представители на италианската мафия, заселили се в Словакия, са развивали земеделие. По този метод те взели осем милиона евро в последните години, изплатени от европейските фондове. Според незавършената публикация калабрийската мафия ндрангета е открила контакти с Мария Трошкова - асистент на словашкия министър председател Роберт Фицо, и със секретаря на Държавния съвет за сигурност Вилиам Ясан. Благодарение на тези връзки мафиотите, записали в Словакия компании, могат да реализират огромни финансови измами със средства от фондовете на Европейски Съюз.

Европейските институции и Съединени американски щати осъдиха убийството, а напрежението в ръководещата коалиция в Словакия след случая нараства и даже може да се стигне до предварителни избори. По-рано тази седмица обвинен за убийството беше арестуван в Словакия
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР