Европейската комисия съобщи, че е избрала първия български проект за

...
Европейската комисия съобщи, че е избрала първия български проект за
Коментари Харесай

Девня Цимент получава €190 милиона за съхранение на въглероден диоксид

Европейската комисия заяви, че е избрала първия български план за хващане, оползотворяване и предпазване на въглероден диоксид в региона на Югоизточна Европа. Изпълнител ще бъде компанията " Девня Цимент ".

Това е един от 17-те широкомащабни плана за чисти технологии, които ще получат общо 1,8 милиарда евро дотации за нововъведения. Проектът се създава от " Девня Цимент ", която е част от немската HeidelbergCement Group и Petroceltic България и се финансира от Фонда за нововъведения на Европейски Съюз.

Проектът ще получи безплатна финансова помощ от Европейски Съюз в размер на 190 милиона евро, което значи, че ще бъде измежду най-големите капиталови планове в България през последните няколко години, оповестиха от " Девня Цимент ".
 Може ли биткойнът да понижи световните излъчвания на парникови газове
Може ли биткойнът да понижи световните излъчвания на парникови газове

Според ново изследване копаенето на криптовалутата може да отстрани 0,15% от световното стопляне до 2045 година

Проектът е първият в Източна Европа, който има капацитета да се трансформира в CCUS-клъстер за България и прилежащите Румъния и Гърция, като по този метод поддържа климатичните цели на района на Югоизточна Европа (ЮИЕ) до 2030 година, отбелязва Европейска комисия.

" Девня Цимент " е най-големият цех за производството на цимент у нас. От 2016 година предприятието е част от HeidelbergCement Group - една от водещите компании за произвеждане на строителни материали в света. Гигантът има активи в 50 страни и повече от 51 хиляди чиновници по целия свят.

Производството на цимент е една от най-замърсяващите действия на индивида - единствено фирмите в този бранш емитират към 7% от всички парникови газове.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР