Европейската комисия реши днес да предяви иск срещу България пред

...
Европейската комисия реши днес да предяви иск срещу България пред
Коментари Харесай

България вече 4 г. не е свързала Търговския регистър със Системата за взаимно свързване на търговските регистри

Европейската комисия реши през днешния ден да предяви иск против България пред Съда на Европейския съюз за това, че към момента не е свързала своя народен търговски указател със Системата за взаимно свързване на комерсиалните регистри - BRIS. Реакцията от страна на Министерството на правораздаването не закъсня. Оттам увериха, че са почнали работа по свързването на двете системи.

От Европейската комисия акцентират, че неналичието на връзка с BRIS затруднява приемането на информация в България за жителите, сдруженията и експертите от Европейски Съюз. Освен това комерсиалните регистри не могат да си сътрудничат при интернационалните сливания, в които вземат участие български сдружения.

Крайният период, в който България е трябвало да се свърже с европейските регистри, е изминал на 8 юни 2017 година Повече от четири години след приключването на този период и макар многократните апели на Комисията страната ни не е подхванала никакви дейности.

Една от първите рокади на служебния кабинет беше обвързвана точно с Агенцията по вписванията, където по предложене на правосъдния министър изпълнителния шеф Габриела Козарева беше заменена с Даниела Митева. От министерството увериха, че към този момент са взети мери - направена е техническа спецификация, извършени са процедури и е подписан контракт, с цел да се реализира връзката сред двете платформи.

Новото управление в Агенцията към този момент работи по изработването на програмен продукт, който би трябвало да бъде подготвен до края на годината.Прогнозите са януари 2022 година регистърът да бъде обвързван. Това ще бъде изтъкнато като съображение за преустановяване на процедурата.

Скандали към Търговския указател имаше и през август 2018-та, когато системата изцяло блокира, създавайки невиждан безпорядък. Гражданите, компаниите и администрацията останаха без достъп до значима база данни поради дефектирали твърди дискове за памет. Скандалът приключи с оставката на тогавашния изпълнителен шеф Зорница Даскалова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР