Европейската комисия реши да предяви иск срещу България и Испания

...
Европейската комисия реши да предяви иск срещу България и Испания
Коментари Харесай

Еврокомисията ще съди България заради мръсния въздух

Европейската комисия реши да предяви иск против България и Испания пред Съда на Европейски Съюз поради неприятното качество на въздуха, съобщи пресслужбата на институцията. В България не се съблюдават пределно допустимите стойности на серен диоксид (SO2), a в Испания — на азотен диоксид (NO2).

Що се отнася до България , най-скорошните данни за серния диоксид (SO2), които страната е предоставила, демонстрират трайно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности в югоизточната част на страната, където се намират четирите най-големи топлоелектрически централи.

От 2005 година насам са в действие разпореждания на Европейски Съюз за пределно допустимите стойности и концентрацията на SO2 в атмосферния въздух. Те започнаха да се ползват за България от присъединението ѝ към Европейски Съюз на 1 януари 2007 година С днешното решение за повторно се предявява иск пред Съда на Европейския съюз за неспазване от страна на България на стандартите на Европейски Съюз за качество на въздуха. В решението си от 5 април 2017 година Съдът удостовери, че България не е спазила пределно допустимите стойности за прахови частици ПЧ10.

Най-новите данни за качеството на въздуха, предоставени от Испания , удостоверяват систематичното нарушение на наредбите на Европейски Съюз по отношение на пределните стойности за азотен диоксид (NO2), които са правно обвързващи от 2010 година Решението да бъде предявен иск против Испания се отнася до градските зони на Мадрид, Барселона и Валес-Байш Льобрегат, в които се следи трайно превишаване на пределно допустимите стойности на азотен диоксид. Според Европейската организация за околна среда съвсем 9 хиляди случая на преждевременна гибел в Испания всяка година се дължат на високите стойности на NO2.

В случай на превишаване на пределно допустимите стойности, избрани в законодателството на Европейски Съюз за качеството на атмосферния въздух (Директива 2008/50/ЕО) — какъвто е казусът с България и Испания — страните членки би трябвало да одобряват проекти за качеството на въздуха и да подсигуряват, че в тях се съдържат подобаващи ограничения, тъй че интервалът на превишаване да бъде допустимо най-кратък. По силата на правилото на субсидиарност законодателството дава избора на средства за съблюдаване на пределно допустимите стойности на страните членки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР