Европейската комисия реши, че чешкият премиер Андрей Бабиш е в

...
Европейската комисия реши, че чешкият премиер Андрей Бабиш е в
Коментари Харесай

Чешкият премиер е замесен в конфликт на интереси, смята Еврокомисията

Европейската комисия реши, че чешкият министър председател Андрей Бабиш е в спор на ползи поради бизнес империята му, трансферирана в доверителни фондове, и страната може да изгуби еврофинансиране, съобщи пражкият ежедневник " Хосподарске вести ", представен от " Ройтерс ".

Ако бъдат доказани разкритията, Чехия може да загуби неуточнена сума финансиране, изплатено на компании в бранша на земеделието, химическата и хранително-вкусовата индустрия, медиите и опазването на здравето за планове, финансирани от началото на 2018 година, показва изданието на уеб страницата си www.ihned.cz.

Решението също така ще бъде политически удар за Бабиш, който твърдо отхвърляше да е нарушил каквито и да било правила. То може да спре пътя за бъдещо финансиране за развиване за компаниите, притежавани преди от Бабиш, и в този момент в доверителни фондове, на които той е бенефициент.

В известие до " Ройтерс " Бабиш сподели, че е мощно несъгласен с позицията на Европейската комисия. " Това е единствено авансово предложение, което ще бъде детайлно оценено и Чехия ще направи своите мнения. Едва тогава Комисията ще ни изпрати окончателния отчет. Аз изрично отхвърлям позицията й и ще се боря за нейната смяна. Чехия сигурно няма да би трябвало да връща никакви дотации. Няма причина за това, тъй като аз не нарушавам чешките, нито европейските законови правила що се отнася до споровете на ползи ", акцентира Бабиш.

Чешкото финансово министерство удостовери, че е получило прелиминарен отчет, само че отхвърли да удостовери заключенията, като съобщи, че те могат да се трансформират след мненията на чешката страна.

Отделно Бабиш е разследван в Прага по изказвания за корист с 2 млн. евро европейски дотации преди 10 години. Той отхвърля обвиняванията по този случай.

Основната компания, построена от Бабиш през миналите 25 години, е " Агроферт ", конгломерат от към 250 компании, който той трансферира в доверителни фондове през 2017. " Агроферт " получава от Европейски Съюз десетки милиони евро на година, по-голямата част под формата на аграрни дотации, които не са наранени от провеждащото се следствие.

Според критици на Бабиш той е забъркан в огромни спорове на ползи и тъй като " Агроферт " има два национални вестника и радио, а държавното управление има огромно въздействие в определянето на земеделската, екологичната и други политики, които засягат бизнеса на конгломерата.

Опозиционната Пиратска партия разгласи, че ще търси съглашение с други опозиционни групи за избор на съмнение против държавното управление на малцинството на Бабиш, в случай че информацията за разкритията на Еврокомисията бъде доказана. Правителството, включващо партията на Бабиш АНО и социалдемократите, има поддръжката на Комунистическата партия в Народното събрание, което значи, че сега има постоянна основа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР