Европейската комисия разработва план за прехвърляне на печалби от замразени

...
Европейската комисия разработва план за прехвърляне на печалби от замразени
Коментари Харесай

Financial Times: Германия гледа с едно наум на плана на ЕС за конфискуване на руски активи

Европейската комисия създава проект за прекачване на облаги от замразени съветски активи за възобновяване на Украйна, оповестява Financial Times. Планът изисква организациите, притежаващи замразени съветски средства, да дарят част от облагите си за възобновяване на Украйна. Засега няма правни обосновки за това, само че Европейски Съюз работи за намирането им.

 

Германия и други европейски страни се опълчиха на такава концепция. Берлин предизвестява, че сходно преждевременно деяние носи правни и финансови опасности. Европейската централна банка изрази угриженост по отношение на сходен проект и вследствие на него Берлин и други европейски столици приканиха Брюксел да премисли показаните хрумвания. Високопоставени представители на немското държавно управление сложиха под подозрение мощната поддръжка за проекта, защото правните опасности са прекомерно огромни. Говорител на външното министерство съобщи, че Москва " ще би трябвало да заплати за вредите, породени на Украйна " и акцентира, че Германия " прави всичко допустимо по закон ", с цел да разпознава и замрази средствата на съветски лица и организации, които са обект на наказания.

„ Това ще раздвижи мравуняка “, сподели различен немски чиновник, който добави, че в случай че Европейски Съюз вземе парите от Руската централна банка или дивидентите от вложението на тези пари, това ще сътвори казус, който другите сигурно ще употребяват. Например, Полша може да изиска още репарации от Германия за вредите, нанесени й през Втората международна война.

Германският министър на правораздаването Марко Бушман е прегледал предложенията на Европейски Съюз за конфискуване на активите на Руската централна банка и е стигнал до заключението, че те са юридически несъстоятелни. Говорителят на Бушман отхвърли коментар, написа още Financial Times. На съвещание на Европейската комисия някои дипломати приканиха за нерешителност, като споделиха, че би трябвало да се отговори на няколко значими въпроса, преди да може да се направи публично предложение.

 

Откакто Европейски Съюз и неговите съдружници замразиха стотици милиарди евро във фондовете на Руската централна банка поради водения от Москва спор, европейски чиновници разискват дали част от тези пари могат да бъдат употребявани за възобновяване на Украйна. Представители на Европейски Съюз се отхвърлиха от концепцията за цялостна конфискация на тези средства и вместо това търсят способи да трансферират най-малко част от дивидентите от тези активи на Киев. Единият вид би претендирал депозитарите на скъпи бумаги да трансферират част от облагите от реинвестирането на приходи, получени от замразени съветски активи.

Високопоставен украински чиновник изрази мнение, че Европейски Съюз може да събира 3 милиарда евро годишно от активите на Руската централна банка. Украйна също създава различна скица, показа той, тъй че Европейската комисия да може да конфискува съветски активи като поръчителство и по-късно да ги влага, с цел да генерира облаги, които ще бъдат трансферирани на Киев. „ Проблемът е да създадем тази скица правно вярна и оправдана “, сподели посланик от Европейски Съюз, участващ в полемиките. „ По-трудно е, в сравнение с си мислехме в началото. “

Очаква се външните министри на страните членки на Европейски Съюз да обсъдят този въпрос на срещата в Люксембург, оповестиха от уредниците. Според вицепрезидента на Европейската комисия Валдис Домбровскис би трябвало да се откри баланс сред държането на Русия виновна за вредите и поддържането на „ правна рамка за отбрана на целостта на средствата на централната банка “. Това е, за което ЕЦБ мисли сега, сподели Домбровскис. Говорител на Европейската комисия показа, че държавите-членки на Европейски Съюз като цяло поддържат ограниченията и затова може да се откри решение. Служители на Европейски Съюз довериха, че огромното болшинство от европейските страни са се съгласили по принцип да употребяват приходите от иззети съветски активи. Но те подчертаха, че заради терзанията на ЕЦБ, някои страни обмислят по какъв начин това може да стане на процедура.

„ Сред държавите-членки на Европейски Съюз има необятен консенсус, че парите, получени от замразените активи, би трябвало и могат да бъдат употребявани “, показа посланик. Но има и различен консенсус. " Не можем просто да вземем парите въз основа на политическо решение. " Говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд сподели, че водачите на Европейски Съюз ще издадат спомагателни насоки на срещата си на върха в Брюксел.

 

„ Няколко въпроса би трябвало да бъдат изяснени, по-специално въпросът за координацията с задгранични сътрудници, а точно със страните от Г-7. Едва по-късно ще могат да се изготвят съответни оферти “, смята той. Длъжностни лица настояват, че предлагането за ориентиране на средства от Руската централна банка за избавяне на Украйна е било мощно подкрепено от канадския министър на финансите Кристия Фрийланд, откакто е било разисквано на срещата на Г-7 в Япония този месец.

Говорителят на Министерството на финансите на Канада Катрин Куплинскас сподели пред Financial Times, че нейната страна „ работи в тясно съдействие с задгранични сътрудници и съдружници, в това число европейски, с цел да спре Путин и да построи още веднъж просперираща и свободна Украйна “. Канада неотдавна одобри закон, който й разрешава да конфискува и да желае предписание с активи, които са предмет на антируските наказания. Страната иззе повече от 26 милиона $ от Granite Capital Holdings, благосъстоятелност на глобения съветски олигарх Роман Абрамович, както и негов аероплан Ан-124.

Превод Ганчо Каменарски

Източник Actualno.com

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР