Европейската комисия разглежда внимателно италианско-албанското споразумение за управление на миграционните

...
Европейската комисия разглежда внимателно италианско-албанското споразумение за управление на миграционните
Коментари Харесай

ЕК разглежда италианско-албанското споразумение за мигрантите

Европейската комисия преглежда деликатно италианско-албанското съглашение за ръководство на миграционните потоци, като към този момент в продължение на седмица проучва документа, оповестява Българска телеграфна агенция като си базира на Евронюз Албания.

Говорителят на Европейска комисия за вътрешните работи Анита Хипер съобщи, че не може да даде детайлности преди разглеждането на документа да е завършило, само че акцентира, че Европейска комисия поддържа контакт с италианското държавно управление по въпроса.

Италианското и албанското държавно управление реализираха съглашение за създаване на два центъра за мигранти на територията на Албания. Те ще имат потенциал 3000 души и ще служат за настаняване на избавените от италианската брегова защита мигранти до култивиране на молбите им или вероятно връщане. Това няма да важи за малолетни, бременни дами и хора с лимитирани двигателни качества, избавени от италианските управляващи в Средиземно море.

Настаняването на мигрантите в страни отвън Европейски Съюз, до момента в който бъдат прегледани молбите им за леговище, е опция, за която Италия проправи път и други страни биха могли да последват образеца ѝ, отбелязва Евронюз Албания.

Независимо от разполагането на мигрантите на албанска територия, центровете за мигранти ще действат според италианското законодателство – нещо, което съгласно медията би могло да съставлява нарушаване на законите на Европейски Съюз.

Споразумението сред Италия и Албания провокира диспути както в Италия, по този начин и в Албания, а министър председателите на двете страни Джорджа Мелони и Еди Рама го опазиха, като подчертаха, че то е в сходство с интернационалните конвенции, съобщи Албанското радио и телевизия.

Медията добави, че през днешния ден италианският министър председател ще показа елементи от подписаното съглашение в италианския парламент, след което то ще бъде подложено на гласоподаване.

Лидерът на италианската опозиционна Демократическа партия Ели Шлайн съобщи, че въобще не може да се приказва за контракт сред Италия и Албания, защото всеки контракт минава през диспути в италианския парламент. Тя добави, че съглашението изтласква мигрантите в трета страна, с което нарушава италианската конституция. Това съгласно Шлайн е евентуалната причина, заради която държавното управление на Мелони не го е подложило на диспути в Народното събрание.

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи в събота, че Албания скоро ще бъде член на Европейски Съюз и затова страните от евросъюза могат да си сътрудничат и с нея, с цел да се оправят с незаконната миграция.

Споразумението сред Италия и Албания би трябвало да бъде гласувано от парламентите и на двете страни, отбелязва още Албанското радио и телевизия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР