Европейската комисия публикува . В него се оценява актуалното положение

...
Европейската комисия публикува . В него се оценява актуалното положение
Коментари Харесай

ЕК: България буксува в борбата с корупцията по високите етажи на властта

Европейската комисия разгласява. В него се прави оценка настоящото състояние по отношение на върховенството на закона във всяка страна членка.

Отбелязва се, че макар че в някои страни от Европейски Съюз не престават да съществуват опасения по отношение на върховенството на закона, отчетът се е трансформирал в съществена движеща мощ за смяна и позитивни промени. Средно за всички страни членки 65% от миналогодишните рекомендации са напълно или отчасти изпълнени.

В тазгодишния отчет се показва, че в България липсва прогрес в подобряването на успеваемостта на следствието и постоянните резултати от наказателното гонене и окончателните присъди в случаи на корупция на високо ниво, в това число посредством институционалната промяна на Комисията за битка с корупцията и профилираните правосъдни органи.

Страната ни е постигнала забележителен прогрес в обезпечаването на навременни елементарни състезания за покачване, с цел да се избегне дълготрайно командироване на съдии за заемане на свободни длъжности, като се вземат поради европейските стандарти за командироване на съдии.
 Европейска комисия: В България се вземат решение минимум каузи за корупция на годишна база
Европейска комисия: В България се вземат решение минимум каузи за корупция на годишна база

Близо 60% от българите са на мнение, че правосъдните решения не са самостоятелни и безпристрастни

Все още обаче няма прогрес и във връзка с законодателните промени, целящи възстановяване на действието на Инспектората към Висшия правосъден съвет и отбягване на риска от политическо въздействие, по-специално посредством включването на правосъдните органи в избора на неговите членове.

Няма прогрес и в предприемането на стъпки за адаптиране на състава на Висшия правосъден съвет , като се вземат поради европейските стандарти за препоръките на правосъдната власт.

Известен прогрес се регистрира във връзка с ограниченията за предварителна защита на корупцията, ориентирани към възстановяване на честността на съответни браншове на обществената администрация, като полицията и правосъдната система.

Известен прогрес се отбелязва в подобряването на прозрачността при разпределянето на държавна реклама, по-специално във връзка с държавната реклама, контрактувана посредством медиатори, като да вземем за пример медийни организации.
 Евродоклад регистрира неефективно правораздаване и подвластни медии в България Обновена
Евродоклад регистрира неефективно правораздаване и подвластни медии в България

Мащабите на казуса с корупцията у нас не се отразяват съответно

Въз основа на тези изводи и като се имат поради други развития, настъпили през референтния интервал, и в допълнение към припомнянето на уговорките, поети според Националния проект за възобновяване и резистентност, свързани с някои аспекти на правосъдната система и рамката за битка с корупцията, към България се насочат следните рекомендации:
Предприемане на стъпки за адаптиране на съответната законодателна рамка, с цел да се избегне дълготрайното командироване на съдии за заемане на свободни позиции, като се вземат поради европейските стандарти за командироване на съдии. Придвижване на подготовката на законодателни промени, ориентирани към възстановяване на действието на Инспектората към Висшия правосъден съвет и отбягване на риска от политическо въздействие , по-специално посредством включването на правосъдните органи в избора на неговите членове. Увеличаване на напъните за адаптиране на състава на Висшия правосъден съвет, като се вземат поради европейските стандарти за препоръките на правосъдната власт. Гарантиране на усъвършенствана успеваемост на следствията и солидни резултати от наказателното гонене и дефинитивни присъди по каузи за корупция на високо равнище , в това число посредством институционалните промени на Комисията за битка с корупцията. Подобряване на честността на висшите изпълнителни функционалности, като се вземат поради европейските стандарти, по-специално посредством гарантиране, че са налице ясни стандарти за честност за държавното управление, както и подобаващ механизъм за санкциониране. Напредък в работата, ориентирана към възстановяване на прозрачността при разпределението на държавната реклама , по-специално във връзка с държавната реклама, контрактувана посредством медиатори, като медийни организации.  България е на дъното в отчет за корупция в Европейски Съюз
България е на дъното в отчет за корупция в Европейски Съюз

Сега е времето за осъществяване на уговорките, разяснява Трансперънси интернешънъл
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР