Европейската комисия публикува пети списък с проекти от общ интерес

...
Европейската комисия публикува пети списък с проекти от общ интерес
Коментари Харесай

Четири наши газови проекта в приоритетния списък на ЕК

Европейската комисия разгласява пети лист с планове от общ интерес с българско присъединяване. От документа излиза наяве, че в него остават и четирите газови инициативи - три на " Булгартрансгаз " и едно на " Ай Си Джи Би ". Всички те са част от кулоар север-юг сред газопреносните мрежи в Централна източна и Югоизточна Европа.

Както беше в четвъртия лист, оповестен през март 2020 година, и в този момент като предпочитана за Брюксел е посочена междусистемната газова връзка Гърция-България, известна като IGB, сред Комотини (Гърция) и Стара Загора (България) и компресорната станция при Кипи (Гърция). Другите планове са рехабилитацията, модернизацията и разширението на българската газопреносна система, междусистемната газова връзка България-Сърбия, IBS, и разширението на потенциала на газохранилището " Чирен ".

Първият от тези планове се извършва от взаимното капиталово сдружение " Ай Си Джи Би ", което е притежател на плана и предстоящ собственик на газопровода, като делът на БЕХ е 50%, а другият дял от 50% се има от гръцко-италианското сдружение IGI Poseidon (50% DEPA S.A.; 50% Edison SpA). Другите три са на " Булгартрансгаз ".

Чрез включването на даден план в листата с планове от " общ интерес " Европейската комисия го дефинира като инвестиция с изключително значение за сигурността и диверсификацията на доставките на природен газ в Европа, както и за построяването на интегриран и конкурентен пазар. Списъкът на планове от общ интерес за целия Европейски Съюз се актуализира от 2013 година на всеки близо две години. Всички планове от общ интерес са обект на рационализирани процедури за издаване на позволения и регулаторни процедури и са възможни за финансова поддръжка по Механизма за свързване на Европа на Европейски Съюз.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР