Европейската комисия публикува днес списък с американски вносни стоки на

...
Европейската комисия публикува днес списък с американски вносни стоки на
Коментари Харесай

Еврокомисията може да обложи стоки от САЩ за $20 млрд. с мита-

Европейската комисия разгласява през днешния ден лист с американски вносни артикули на стойност 20 милиарда $ (около 17.7 милиарда евро), които могат да бъдат обложени с мита поради държавните дотации за американския самолетостроител " Боинг " (Boeing), предадоха " Ройтерс " и " Асошиейтед прес ".

Размерът на наказателните мита зависи от определение на Световната комерсиална организация (СТО). В началото на комерсиалния спор Европейски Съюз изиска позволение да таксува с мита американски артикули за 12 милиарда $, отбелязва АП.

Списъкът ще бъде подложен на публично разискване до 31 май и включва над 400 категории артикули от Съединени американски щати, в това число самолети, хеликоптери, трактори, колела и химикали, артикули като замразена риба, плодове, кетчуп алкохолни и тютюневи произведения, а също и аварийни елементи за коли, видеоигри и електронна техника.
" Европейските компании би трябвало да бъдат в положение да се борят на обективна и равнопоставена основа ", разяснява в официално съобщение европейската комисарка за търговията Сесилия Малмстрьом.

Малмстрьом, представена от Агенция Франс Прес увери, че не става въпрос за репресивни ограничения. " Трябва да продължим да пазиме обективни за нашата индустрия правила на играта. Но дано бъдем ясни - не желаеме да участваме в наддаване ", посочи тя в официалното съобщение. Малмстрьом акцентира, че Европейски Съюз би трябвало да има подготвеност за контрамерки, в случай че няма друго решение, само че съгласно нея разговорът би трябвало да има превес сред огромни сътрудници като Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Европейските мита би трябвало да са " равностойни на изчислените вреди за " Еърбъс " (Airbus), нанесени от помощите за американския Боинг ", разясни Европейската комисия.

Митата на Европейския съюз за импорт на американски артикули в границите на разногласието поради държавните дотации за Боинг няма да бъдат въведени до края на годината, съобщи пред публицисти в Брюксел механически специалист от Европейската комисия, представен от ТАСС. Според европейския специалист поради процедурата на публични съвещания по листата, стартирана през днешния ден от Европейски Съюз, и продължаващите договаряния със Съединени американски щати, тези мита при всяко състояние няма да бъдат въведени до края на годината.

Новият стадий в комерсиалното напрежение сред Брюксел и Вашингтон породи, откакто на 9 април американският президент Доналд Тръмп удостовери проектите за въвеждане на мита на артикули от Европейски Съюз в отговор на европейските дотации за самолетостроителя " Еърбъс ". Той посочи, че мярката ще засегне артикули на обща стойност 11 милиарда евро.

Търговският спор сред " Боинг " и " Еърбъс " продължава 14 години, като Европейски Съюз и Съединени американски щати се упрекват взаимно в Световната комерсиална организация (СТО) за противозаконни държавни дотации за самолетостроенето още от 1990-те години. С вярата да избегне търговски спор и да успокои Тръмп, в понеделник Европейски Съюз се съгласи да стартира публични търговски договаряния по лимитирано съглашение със Съединени американски щати. През юли Тръмп и Европейски Съюз подписаха помирение до договарянето на такова съглашение, откакто Съединени американски щати постановиха мита за вноса на стомана и алуминий, които още са в деяние./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР