Европейската комисия продължава да подкрепя силно реализацията на проекта за

...
Европейската комисия продължава да подкрепя силно реализацията на проекта за
Коментари Харесай

ЕК подкрепя идеята за създаване на газов хъб Балкан


Европейската комисия продължава да поддържа мощно реализацията на плана за създаване на газоразпределителен център на територията на България. Това съобщи шефът на „ Вътрешен енергиен пазар “, Главна дирекция „ Енергетика “ на Европейска комисия Клаус-Дитер Борхард.

В постройката на Европейската комисия в Брюксел през днешния ден „ Булгартрансгаз “ ЕАД показа междинните резултати от предпроектното изследване за газов хъб „ Балкан “. Представени са няколко разновидността на трасета за газова инфраструктура на територията на България, в това число и два, които са създадени на база предстоящите източници на доставка на природен газ.

Според специалистите като желан маршрут за реализацията на хъба се обрисува „ Балкан 1 “, който планува да се осъществя на две етапи. Първата фаза планува нов входен потенциал от Турция, а втората - входна точна към Варна. Като други входни точки се преглеждат Гърция и Турция (съществуваща и нова инфраструктура), локален рандеман от надълбоко Черно море (от България и Румъния).

Инфраструктурата на газовия хъб ще свърже пазарите на природен газ на България, Гърция, Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватия, Словения, Австрия, Германия, Италия, Украйна, Молдова и други. Като съществени източници за хъба се преглеждат съветски природен газ, локален рандеман от България и Румъния, природен газ от Южния газов кулоар (ТАП и ТАНАП). Съществуващите и изграждащите се терминали за полутечен природен газ в Гърция и Турция биха могли да обезпечат количества природен газ от Съединени американски щати, Катар, Алжир, Египет и други.

Реализацията на концепцията за газов хъб „ Балкан “ е в цялостно сходство с проектите за развиване на газовата инфраструктура в Европа. Чрез него ще се усъвършенства енергийната сигурност, ще се обезпечи диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Проектът е в унисон с разпознатите от Групата на високо ниво за газова съгласуваност на Централна и Югоизточна Европа (CESEC), както и с развиването на Европейския енергиен съюз.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР