Европейската комисия призовава страните членки (Съвета на ЕС) да приемат

...
Европейската комисия призовава страните членки (Съвета на ЕС) да приемат
Коментари Харесай

ЕК: страните членки да пуснат България в Шенген

Европейската комисия приканва страните членки (Съвета на ЕС) да одобряват без никакво бавене нужното решение за пълноправно присъединяване на България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство за свободно пътешестване.

Съобщението на Европейска комисия бе огласено през днешния ден от еврокомисаря за вътрешните работи Илва Йохансон. Тя изрази вяра до края на годината Съветът да гласоподава в интерес на трите страни.

В продължение на години тези страни членки на Съюза способстват за положителното действие на Шенгенското пространство, акцентират от Комисията. Това е ставало даже по време на пандемията от COVID-19, както и през днешния ден, при невижданите последствия от войната в Украйна.

И въпреки да се управляват в огромна степен от разпоредбите на Шенген, вътрешният надзор по границите с тях към момента не е анулиран. Съответно те не се употребяват напълно от преимуществата на тази зона.

Като граничеща с Турция страна България играе основна роля в защитата на външните граници на Европейски Съюз. Тя поддържа и високо равнище на вътрешната сигурност.

България ползва непоколебим граничен надзор с дейно наблюдаване и систематични инспекции, се споделя в документа. Борбата против трансграничната престъпност е приоритизирана посредством интернационално полицейско съдействие, в това число с Европол. Шенгенската осведомителна система (ШИС) работи добре у нас.

Страната ни е посочила също по този начин, че разполага с нужните структури за гарантиране спазването на главните права, на достъп до интернационална протекция, както на ценене на правилото на неотблъскване (на мигранти и бежанци – б.р.), както и на осъществяване на условията за отбрана на персоналните данни от ШИС.

Европейска комисия предизвиква България да усъвършенства още повече картината с вътрешнати си обстановка, като ползва напълно модела на разбора на общия интегриран риск. 

Въпреки заканите извън управляващите в София ползват координиран метод при връщането на жители на трети страни без право на престояване и предотвратява противозаконни вторични придвижвания.

България е сключила със прилежащите страни, позволяващи трансгранични наблюдения и  преследвания по горещи следи.

Същевременно България ползва на всички равнища националната си тактика за попречване и битка с корупцията. Тя е засилена посредством превантивни ограничения и строги дисциплинарни процедури. 
Убийството на граничния служител на реда нямало нищо общо с напредъка ни
Миналата седмица обаче навръх границата с Турция, която съгласно Европейска комисия охраняваме сполучливо, бе убит българският граничен служител на реда Павел Бъчваров. Затова Клуб Z попита Илва Йохансон дали текстът на известието е направен преди нещастието и дали тя би могла да повлияе на решението за участието ни.

Еврокомисарят отговори единствено на втората част на въпроса.

„ Разбира се, това е доста печален случай. Един човек е изгубил живота си на границата. Това постоянно би трябвало да бъде предотвратявано. Но аз не виждам връзка с разширението на Шенген. Нашата оценка остава същата. България прави отлична работа. Тя е подготвена, дава отговор на условията по законодателството на Шенген “, сподели Йохансон.

Колкото до позицията на Нидерландия, която остава най-сериозният съперник на влизането на България и Румъния, еврокомисарят заяви, че през вчерашния ден за двете страни е отпътувала нова задача от специалисти. Те преглеждат спомагателни въпроси като издаване на визи, отбрана на персонални данни и така нататък По този метод Европейска комисия се пробва да даде на Нидерландия отговорите, които тя желае да получи.

Засега не е ясно дали кандидатурата на трите страни ще бъде глрасувана в пакет или поотделно, отговори Йохансон на журналистически въпрос. Това се взема решение от председателството на Съвета на Европейски Съюз. По нейна информация на този стадий се възнамерява едно гласоподаване за България и Румъния и друга - за Хърватия.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР