Европейската комисия призова Малта да ускори реформите, за да гарантира

...
Европейската комисия призова Малта да ускори реформите, за да гарантира
Коментари Харесай

ЕК призова Малта за независима съдебна система или предприема мерки

Европейската комисия прикани Малта да форсира промените , с цел да подсигурява независимостта на правосъдната система на фона на размириците след убийството на журналиста Дафне Каруана Галициа през 2017 година

В писмо до малтийския министър на правораздаването Оуен Боничи, забелязано от " Ройтерс ", еврокомисарят по правораздаване Дидие Рейндерс декларира, че Малта би трябвало да организира задълбочено следствие, без политическа интервенция , с цел да притегли виновните пред съда.

" Неотдавнашните разногласия подчертаха, че напредъкът би трябвало да се форсира , да вземем за пример за обезпечаване на ефикасна и самостоятелна прокуратура с ясни отбрани против риска от политическа интервенция ", написа Рейндърс.

" Продължаващите опасения, свързани с следствието, сложиха прожекторите върху редица по-системни въпроси ", разяснява той и добавя, че всички страни от Европейски Съюз би трябвало да съблюдават правилата на правовата страна .

Рейндерс поучава Малта да дефинира явен график за промени и да се съветва с Венецианската комисия , съвещателен орган от юридически специалисти на Съвета на Европа, по отношение на всички планове на законодателство.
 Премиерът на Малта да подаде оставка незабавно, прикани Екологичен потенциал евролидерите
Премиерът на Малта да подаде оставка незабавно, прикани Екологичен потенциал евролидерите

Това разгласи Европейският парламент пред евролидерите

В тирада пред Екологичен потенциал заместник-председателят на Европейската комисия за полезностите и прозрачността Вера Йоурова , в пленарен спор по отношение на върховенството на закона в Малта прикани, " всички институции на Европейски Съюз да допринесат в границите на съответните си функции за отстояване на върховенството на закона в Европейски Съюз . "

Комисията следи деликатно развиването в Малта. Комисията осъжда убийството Галициа, " убийството й беше нахлуване против свободните медии и съставлява съществено терзание за Европа като цяло . Свободата на медиите е основата на нашето свободно и демократично общество . Журналистите би трябвало да се усещат сигурни да работят в Европа. Ако не, демокрацията, която познаваме, ще бъде застрашена. "

Европейска комисия чака задълбочено и без значение следствие, освободено от всяка политическа интервенция .

По думите й, " има редица структурни промени, които Малта подхваща или би трябвало да предприеме. Комисията също по този начин вкара процедури за нарушавания по отношение на ненапълно транспониране на директивата за битка с изпирането на пари и одобри мнение по отношение на ограниченията, които би трябвало да бъдат подхванати от надзорният орган за битка с прането на пари след приемането на констатация за нарушаване на законодателството на Съюза от Европейския банков орган. "

" Един от главните цели на Малта е да ускори независимостта на правосъдната система , по-специално гаранциите за правосъдни назначения и уволнения и да сътвори обособена и изцяло самостоятелна прокуратура. Необходимо е също по този начин да се засилят напъните за откриване и гонене на корупцията и използване на рамката за битка с изпирането на пари . Наясно съм, че малтийските управляващи на няколко пъти показаха желанието си да продължат с нужните промени в спомените области. Но липсва забележителен прогрес. Не би трябвало да се губи повече време ", добавя Йоурова.
 Европейски Съюз в Малта се съмнява в надеждността на държавното управление
Европейски Съюз в Малта се съмнява в надеждността на държавното управление

" В политиката става въпрос за доверие... има проблем сред Малта и Европейски Съюз "

Европейска комисия настоятелно предизвиква Малта да се съветва по подобаващ метод с Венецианската комисия . " Комисията чака малтийските управляващи да изпълнят напълно рекомендациите на Венецианската комисия и да проследят резултатите от констатациите и рекомендациите на Европейската комисия. Вчера комисар Рейндерс изпрати писмо до малтийските управляващи, в което обрисува опасенията и нуждата от по-бързо реформиране. "

" Нека подчертая, че въпросите на върховенството на закона са европейски проблеми . Европейски Съюз е построен на взаимно доверие сред своите членове. И всеки европейски жител заслужава правдивост . Ето за какво ще продължим да следим от близко обстановката. Готови сме да работим с малтийските управляващи по всички тези аспекти и да предоставяме поддръжка, когато е належащо ", разяснява Йоурова.

Тя изясни, че " в по-общ проект скоро ще въведем нов механизъм за господство на закона, обхващащ всички държави-членки , в това число Малта, с цел да подобрим предварителната защита, разговора и мониторинга. Това ще обхване правосъдната самостоятелност, както и антикорупцията и аспектите на медийния плурализъм, свързани с върховенството на закона. "

" Мога да ви уверя, че Комисията няма да се поколебае да предприеме ограничения, в случай че е належащо ", разяснява заместник-председателят на Европейска комисия Вера Йоурова.
 Венецианската комисия: Прокуратурата на България е с пирамидална конструкция
Венецианската комисия: Прокуратурата на България е с пирамидална конструкция

Критични бележки по правосъдната реформа…
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР