Европейската комисия призова днес Румъния да осигури "честно участие" в

...
Европейската комисия призова днес Румъния да осигури "честно участие" в
Коментари Харесай

Брюксел се разгневи на Букурещ заради забраната Кьовеши да напуска Румъния

Европейската комисия прикани през днешния ден Румъния да обезпечи "честно присъединяване " в процедурата за избор на основен прокурор на Европейски Съюз. Говорител на институцията разяснява тематиката на фона на новината за наложените ограничавания на румънския претендент Лаура Кьовеши да напуща родината си.

Кьовеши е някогашен основен прокурор на румънската Национална дирекция за битка с корупцията (НДБК). В момента тя е сложена под правосъден надзор по дело, в което е упрекната в корист със служебно състояние, взимане на рушвет и лъжесвидетелстване.

Кьовеши бе предпочетеният от Европейския парламент претендент за основен прокурор на Европейски Съюз. Съветът на Европейски Съюз избра френския прокурор Жан-Франсоа Бонер и сега двете институции водят договаряния за назначението на европейски основен прокурор по общо единодушие.

Европейска комисия следи последните развития доста деликатно. Важно е всички претенденти за европейски основен прокурор да получат почтено отношение, по тази причина призоваваме румънските управляващи напълно да съблюдават правилото на почтено съдействие по тази процедура на асортимент. Всички претенденти би трябвало да могат да вземат участие във всички стъпи от процеса гладко, съобщи представителят. Той означи, че в отчетите по механизма за съдействие и инспекция комисията е изразявала дълбока паника за независимостта на румънската правосъдна система.

Със угриженост следим събитията в Румъния. Важно е страната да продължи промените и да не отстъпва от дадените обещания, да се въздържа от дейности, които биха уронили постигналия прогрес в последните години, уточни представителят. По неговите думи се следят събития, които утежняват ситуацията. Имаме средствата за интервенция, когато му пристигна времето, добави той във връзка опциите, залегнали в механизма за наблюдаване.

Говорителят заяви, че през вчерашния ден зам.-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс е разговарял с румънския министър председател Виорика Дънчила по телефона. Говорителят означи, че обвиняванията против Тимерманс, повдигнати от румънската прокуратура, са били оттеглени "заради липса на доказателства ". По неговите думи всички разказани събития не пречат на работата на румънското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което даже съумява да означи рекордни достижения в сполучливото привършване на голям брой междуинституционални договаряния.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни съобщи, че Екологичен потенциал продължава да поддържа кандидатурата на Кьовеши за поста европейски основен прокурор, оповестява осведомителният уебсайт Зиаре.

"Разтревожен съм от новината, че Лаура Кодруца Кьовеши е сложена под правосъден надзор. Европейският парламент продължава да я поддържа за поста европейски основен прокурор. Ще обсъдим обстановката на среща с водачите на групи в Екологичен потенциал идната сряда ", написа в Туитър Антонио Таяни.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР