Европейската комисия прие редица мерки, след като през изминалата зима

...
Европейската комисия прие редица мерки, след като през изминалата зима
Коментари Харесай

ЕК взема мерки срещу дефицита на лекарства

Европейската комисия одобри редица ограничения, откакто през миналата зима Европа се сблъска със сериозен дефицит на медикаменти, в това число антибиотици.

" Сериозният дефицит, с който се сблъскахме в последно време, в това число дефицитът на някои антибиотици през предходната зима, демонстрира, че би трябвало да продължим да подхващаме координирани дейности, с цел да се оправим с провокациите в региона на доставките и да повишим устойчивостта на европейските вериги за доставка на медикаменти в дълготраен проект. Основните цели на днешното известие са да се предотврати и облекчи сериозният дефицит на равнище Европейски Съюз. Това слага необикновен акцент върху най-важните медикаменти, за които сигурността на доставките в Европейски Съюз би трябвало да бъде обезпечена когато и да е. " - се споделя в изказване на Комисията, съгласно Медиафакс.

Вече са подхванати редица ограничения. Така да вземем за пример Органът за подготвеност и реагиране при изключителни обстановки в опазването на здравето (HERA) и Европейската организация по медикаментите (EMA) са определили главните антибиотици, в това число педиатричните, за които се допуска риск от сериозен дефицит преди зимата. Въведени са ограничения за обезпечаване на наличността на тези антибиотици.

Европейска комисия реши да задейства непринуден европейски механизъм за взаимност във връзка с медикаментите, тъй че когато дадена държава-членка се нуждае от несъмнено лекарство, тя да алармира за това на останалите държави-членки, които могат да реагират, като преразпределят лекарството от наличните си ресурси.

До края на годината ще бъде направен и лист на главните медикаменти за целия Съюз. Този лист ще бъде първата стъпка в разбора на веригата за доставки на определените медикаменти, който ще бъде осъществен до април 2024 година и ще покаже къде са нужни спомагателни дейности.

Европейска комисия също по този начин реши, че държавите-членки могат да употребяват регулаторни дерогации, с цел да подсигуряват, че медикаментите доближават навреме до пациентите, в това число удължение на периода на валидност или бързо разрешаване на други възможности. В същото време Комисията ще разгласява до началото на 2024 година насоки за публичните поръчки за медикаменти, с цел да ускори сигурността на доставките, и разгласи, че ще направи взаимни публични поръчки за антибиотици и медикаменти, употребявани при лекуването на респираторни вируси за идната зима.

В дълготраен проект, с цел да диверсифицира източниците на доставки и да подтиква и модернизира производството на съществени медикаменти, Комисията има намерение да сътвори, дружно с всички заинтригувани страни, Алианс за съществени медикаменти, който да стартира да действа при започване на 2024 година Алиансът за съществени медикаменти ще добави дирек на индустриалната политика към европейския здравен съюз. По този метод националните органи, индустрията, представителите на гражданското общество, Комисията и организациите на Европейски Съюз ще могат да координират на нивото на Съюза дейностите, ориентирани към противопоставяне на дефицита на медикаменти и превъзмогване на уязвимостта на веригата за доставки. Работата на този съюз ще се концентрира върху избрани съществени медикаменти, които са най-застрашени от дефицит и имат най-голямо влияние върху здравните системи.

През първата половина на 2024 година Комисията ще създаде също по този начин общ стратегически метод за струпване на ресурси от медикаменти за попречване и намаляване на дефицита, в съдействие с държавите-членки.

Комисията ще сътвори мрежа от интернационалните сътрудници за справяне с устойчивостта на веригата за доставки. Ще бъдат основани и стратегически партньорства с трети страни за произвеждане на съществени медикаменти, които да отразяват локалните европейски и международни условия и потребности. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР