Европейската комисия прие преразпределянето на над 20 милиона евро от

...
Европейската комисия прие преразпределянето на над 20 милиона евро от
Коментари Харесай

Подобряваме здравеопазването с €20 млн. от Брюксел


Европейската комисия одобри преразпределянето на над 20 милиона евро от финансирането по линия на политиката на доближаване, с цел да ускори реакцията на здравния бранш по отношение на епидемията от ковид. Благодарение на това финансиране българското Министерство на здравеопазването закупи ново здравно съоръжение от най-голям клас, животоспасяващи лекарства и персонални защитни средства за здравните заведения в цяла България, в това число над 377 дихателни апарати, над 2 милиона защитни маски и 177 000 тестови комплекта.

Комисарят по въпросите на доближаването и промените Елиза Ферейра заяви: „ Радвам се, че бързите дейности на Комисията и българските управляващи поддържат лечебните заведения и здравните служащи в страната в битката им против пандемията. Европейската взаимност е още по-важна, когато способства за спасяването на човешки животи и отбраната на работещите на първа линия. "

Благодарение на изключителната еластичност в рамките на Инвестиционната самодейност в отговор на ковид, неизразходваните средства от Европейския фонд за районно развитие по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020г. се пренасочват за възстановяване на потенциала за реагиране при рецесии на системата на опазването на здравето и я вършат по-устойчива на сходни рецесии. Чрез тази стратегия Европейски Съюз към този момент е вложил 71 млн. евро в възстановяване на успеваемостта и достъпността на незабавните здравни грижи в България, с помощта на реконструкцията и модернизацията на незабавните отделения в България (повече от 230 обекта) и закупуването на 400 нови коли за спешна помощ, доста от които са били употребявани за справяне със незабавната обстановка.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР