Европейската комисия прие днес нови правила за насърчаване на ремонта

...
Европейската комисия прие днес нови правила за насърчаване на ремонта
Коментари Харесай

ЕК намалява отпадъците с мерки за достъпни ремонти на повредени стоки

Европейската комисия одобри през днешния ден нови правила за поощряване на ремонта на артикули, с които се цели да се реализиран икономии за потребителите. Мерките са в поддръжка на задачите на Европейския зелен пакт, като с изключение на останалото, се понижават отпадъците , съгласно публично известие на Европейска комисия.

" През последните десетилетия замяната постоянно се ползваше с приоритет пред ремонта при щета на продуктите, а потребителите нямаха задоволително тласъци да ремонтират стоките след приключването на законоустановената гаранция ", изясняват от Европейската комисия. С признатото през днешния ден предложение се планува ремонтите да станат по-лесни и по-икономически преференциални за потребителите от замяната на артикули. Освен това се чака основаното по този метод по-голямо търсене да засилва ремонтния бранш, като в същото време да подтиква производителите и продавачите да създават по-устойчиви бизнес модели.

Мерките би трябвало да подсигуряват, че повече артикули се ремонтират в границите на законоустановената гаранция и че потребителите разполагат с по-лесни и по-евтини благоприятни условия за ремонт на артикули, които механически подлежат на подобен (като прахосмукачките, а скоро и таблетите и смартфоните), когато законоустановената гаранция е изтекла, или когато стоката към този момент не действа вследствие на обезценка.
 Европейски Съюз ще не разрешава продажби на коли с изкопаеми горива
Европейски Съюз ще не разрешава продажби на коли с изкопаеми горива

Забраната за нови продажби ще е от 2035 година

Нови ограничения за поощряване и улеснение на ремонтирането и повторната приложимост

Въвежда др ново " право на ремонт " за потребителите в границите на гаранционния период и отвън него.

В рамките на законоустановената гаранция от продавачите ще се изисква да оферират ремонт, с изключение на когато той е по-скъп от замяната.

Извън гаранционния период потребителите ще разполагат с нов набор от права и принадлежности, с цел да се трансформира " ремонтът " в лесна и налична опция: право на потребителите да изискват ремонт от производителите за продуктите, които са механически ремонтируеми според правото на Европейски Съюз, като пералните машини или тв приемниците. По този метод ще се подсигурява, че потребителите постоянно ще има към кого да се извърнат, когато решат да ремонтират своите артикули, и ще се насърчат производителите да развиват по-устойчиви бизнес модели; обвързване за производителите да осведомят потребителя кои са продуктите, които са длъжни да ремонтират; онлайн платформа за намиране на подобаваща услуга за ремонт, която да свързва потребителите със сервизите и продавачите на актуализирани артикули наоколо до тях. Платформата ще дава опция за търсене по местонахождение и стандарти за качество, с което ще подкрепя потребителите да намерят привлекателни предложения и ще увеличи видимостта на сервизите; европейски формуляр за информация по отношение на ремонта, който потребителите ще могат да изискват от всеки сервиз и с който се обезпечава бистрота във връзка с изискванията за ремонта и неговата цена и се улесняват потребителите при съпоставянето на предложения за ремонт; ще бъде създаден европейски стандарт за качество на ремонтните услуги, с цел да се помогне на потребителите да разпознават сервизите, които се ангажират с даването на по-високо качество. Този стандарт за " елементарен ремонт " ще бъде отворен за всички сервизи на всички места в Европейски Съюз, които желаят да се ангажират с минимални стандарти за качество, да вземем за пример въз основа на времетраенето на ремонта или наличността на продуктите.
 Фандъкова: София би трябвало да стане климатично неутрална до 2030 година
Фандъкова: София би трябвало да стане климатично неутрална до 2030 година

През 2022 година столицата бе оповестена от Европейската комисия за един от стоте климатично неутрални и интелигентни градове на бъдещето

Предстои предлагането на Европейска комисия да бъде признато от Европейския парламент и от Съвета.

Проучване на Евробарометър сподели, че 77 % от европейците се усещат персонално виновни за предприемането на дейности, с които да се ограничи изменението на климата . Изхвърлените артикули постоянно са годни за прилагане артикули, които могат да бъдат ремонтирани, само че вместо това постоянно се изхвърлят прибързано, с което се основават 35 милиона тона боклуци, разхищават се 30 милиона тона запаси и се генерират 261 милиона тона излъчвания на парникови газове в Европейски Съюз всяка година. Освен това се пресмята, че потребителите губят съвсем 12 милиарда евро годишно, когато избират да заменят вместо да ремонтират своя артикул. Очаква се също по този начин самодейността да подтиква напредък и вложения в Европейски Съюз в размер на 4,8 милиарда евро.

Потребителите обаче постоянно смятат ремонта за сложен. Инициативата " Право на ремонт " добавя няколко други оферти, показани от Комисията, за реализиране на стабилно ползване през целия витален цикъл на даден артикул, като залага рамката за фактически " право на ремонт " в целия Европейски Съюз.
 За европейците изменението на климата е най-сериозният проблем в света
За европейците изменението на климата е най-сериозният проблем в света

90% желаят излъчванията на парникови газове да бъдат сведени до най-малко

Приетите от Европейска комисия ограничения са част от по-общата цел Европа да се трансформира в първия безпристрастен във връзка с климата континент до 2050 година , която може да бъде реализирана единствено в случай че потребителите и предприятията употребяват и създават по-устойчиво.

Предложението за " право на ремонт " е оповестено в новата стратегия за потребителите и проекта за деяние по отношение на кръговата стопанска система. То преглежда пречките за потребителите да ремонтират развалени и амортизирани артикули заради неудобства, липса на бистрота или усложнен достъп до ремонтни услуги. В тази връзка се предизвиква ремонтът като по-устойчив избор на ползване, който способства за постигането на задачите в региона на климата и околната среда според Европейския зелен пакт.

Инициативата добавя други принадлежности, с които се работи за реализиране на задачата на Европейския зелен пакт за стабилно ползване посредством ремонт. По отношение на предлагането, Регламентът за екопроектирането на устойчиви артикули предизвиква ремонтопригодността на продуктите на стадия на производството. Относно търсенето - предлагането за Директива за даването на повече права на потребителите в подтекста на екологичния преход дава опция на потребителите да вземат осведомени решения при покупка в обектите за продажба. С новото предложение се цели подсилване търсенето, като се предизвиква ремонтът на стадия след продажбата. Трите начинания дружно обгръщат целия витален цикъл на даден артикул, като се допълват и укрепват взаимно. Освен това през днешния ден е призната и самодейност за мотивиране на изказванията за екологосъобразност , която се чака също да подкрепи потребителите да поддържат екологичния преход посредством потребителския си избор и да попречи на предприятията да изричат подвеждащи изказвания за екологичните преимущества на своите артикули и услуги. Настоящата самодейност добавя и предлагането " Предоставяне на повече права на потребителите в подтекста на екологичния преход ", в което се залага хоризонталната рамка за битка със заблуждаващите изказвания за екологосъобразност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР