Европейската комисия представи законодателен акт за свободата на медиите –

...
Европейската комисия представи законодателен акт за свободата на медиите –
Коментари Харесай

Еврокомисията представи закона за защита на медийната свобода

Европейската комисия показа законодателен акт за свободата на медиите – набор от правила за отбрана на плурализма и независимостта на медиите в Европейски Съюз. Предложеният правилник включва, наред с другото, гаранции против политическата интервенция в публицистичните решения и против непозволеното следене. С него се слага и акцент върху независимостта и постоянното финансиране на публичните медии, както и върху прозрачността на собствеността върху медиите и разпределянето на държавната реклама.

Законодателният акт обгръща и въпроса за медийната централизация и с него се основава нов самостоятелен Европейски съвет за медийните услуги. Комисията одобри и спомагателна рекомендация за поощряване на вътрешните гаранции за публицистична самостоятелност и за в допълнение усилване на прозрачността на собствеността в медийния бранш.

През последните години сме очевидци на разнообразни форми на напън върху медиите. Крайно време е да се работи. Трябва да установим ясни правила: никой публицист не би трябвало да бъде шпиониран поради работата си; никоя социална медия не би трябвало да се трансформира в агитационен канал. Това е, което предлагаме през днешния ден за първи път: общи гаранции за отбрана на свободата на медиите и плурализма в Европейски Съюз ", разяснява вицепрезидентът по полезностите и прозрачността Вера Йоурова.

Европейският законодателен акт би трябвало да подсигурява, че медиите – били те публични или частни – ще могат да работят по-лесно зад граница в границите на вътрешния пазар на Европейски Съюз, без върху тях да се упражнява непозволен напън и като се взема поради цифровата промяна на медийното пространство:
Защита на публицистичната самостоятелност – регламентът ще изисква от страните членки да зачитат ефикасната публицистична независимост на доставчиците на медийни услуги и да усъвършенстват отбраната на журналистическите източници. Освен това доставчиците на медийни услуги ще би трябвало да подсигуряват бистрота във връзка с това чия благосъстоятелност са, като оповестяват обществено тази информация и подхващат ограничения за гарантиране на независимостта на обособените публицистични решения;Забрана за потребление на шпионски програмен продукт против медиите – Законодателният акт за свободата на медиите включва мощни гаранции против потреблението на шпионски програмен продукт против медии, публицисти и техните фамилии.Независими публични медии – финансирането, предоставяно на публичните медии, следва да бъде съответно и устойчиво, тъй че да подсигурява публицистична самостоятелност. Ръководителите и управителните препоръки на публичните медии ще би трябвало да бъдат назначавани по транспарантен, открит и недискриминационен метод. Доставчиците на публични медийни услуги би трябвало независимо да дават разнообразна информация и разнородни отзиви в сходство със своята задача за социална услуга.Тестове за медиен плурализъм – Законодателният акт за свободата на медиите изисква от страните членки да правят оценка въздействието на концентрацията на медийния пазар върху медийния плурализъм и публицистичната самостоятелност. Той изисква също по този начин всевъзможни законодателни, регулаторни или административни ограничения, подхванати от страна членка, които биха могли да обиден медиите, да бъдат съответно обосновани и пропорционални.Прозрачна държавна реклама – със Законодателния акт за свободата на медиите ще бъдат открити нови условия за разпределянето на държавната реклама сред медиите, тъй че тя да бъде транспарантна и недискриминационна. Законодателният акт също по този начин ще ускори прозрачността и обективността при системите за измервания на аудиторията, които оказват влияние върху цените на рекламата, по-специално онлайн рекламата.Защита на медийното наличие онлайн – изключително огромните онлайн платформи с над 45 милиона консуматори, както е посочено в Законодателния акт за цифровите услуги, ще би трябвало да показват претекстове на доставчиците на медийни услуги, преди да подхващат прекъсване на наличие. Всички тъжби, подадени от снабдители на медийни услуги, ще би трябвало да бъдат обсъждани предпочитано от тези платформи.Ново право на потребителите да персонализират медийното си предложение – със Законодателния акт за свободата на медиите ще се вкара право на персонализиране на медийното предложение на устройства и интерфейси, като хибридни тв приемници, което ще даде опция на потребителите да трансформират настройките по дифолт, с цел да дават отговор на личните им желания.
Предложението е съпроводено от рекомендация, определяща редица доброволни и най-хубави практики, събрани със бранша и ориентирани към поощряване на публицистичната самостоятелност и по-голяма бистрота на собствеността. Препоръката дава инструментариум от доброволни ограничения, които медийните компании да вземат поради, като да вземем за пример изискванията за без значение основаване на публицистично наличие, посредством овластяване на публицистите да вземат участие в решаващи решения за действието на медиите, до тактики за обезпечаване на дълготрайна непоклатимост на производството на наличие.
Европейски орган за свободата на медиите
Комисията предлага да се сътвори нов самостоятелен Европейски съвет за медийни услуги, формиран от национални медийни органи. Бордът ще предизвиква ефикасното и поредно използване на медийната правна рамка на Европейски Съюз, по-специално като подкрепя Комисията при правенето на насоки по въпроси, свързани с медийното контролиране. Той също по този начин ще може да издава мнения по отношение на национални ограничения и решения, засягащи медийните пазари и концентрациите на медийния пазар.

Бордът също по този начин ще координира националните регулаторни ограничения във връзка с медии отвън Европейски Съюз, които съставляват риск за публичната сигурност, с цел да се подсигурява, че тези медии не заобикалят използваните правила в Европейски Съюз. Бордът ще провежда структуриран разговор сред доста огромни онлайн платформи и медийния бранш, с цел да насърчи достъпа до разнородни медийни оферти и да следи сходството на платформите с самодейностите за саморегулиране, като Кодекса на Европейски Съюз по отношение на дезинформацията.

Европейски Съюз е най-големият либерален обединен пазар в света. Медийните компании играят жизненоважна роля, само че са изправени пред намаляващи доходи, закани за свободата и плурализма на медиите, появяването на доста огромни онлайн платформи и мозайка от разнообразни национални правила. Европейският закон за свободата на медиите дава общи защитни ограничения на равнище Европейски Съюз, с цел да се подсигурява множеството гласове и че нашите медии могат да работят без никаква интервенция, без значение дали са частни или публични. Новият европейски регулатор ще насърчи ефикасното използване на тези нови правила за независимост на медиите и концентрациите на екранни медии, тъй че те да не попречват плурализма “, разяснява Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар.
Следващи стъпки
Сега следва Европейският парламент и страните членки да обсъдят предлагането за правилник на Комисията според елементарната законодателна процедура. След като бъде признат, той ще бъде директно използван в целия Европейски съюз. Комисията ще насърчи полемиките, по-специално като част от Европейския конгрес за новинарски медии, по отношение на доброволните практики на медийните компании, свързани с съпътстващата рекомендация.

Независимите медии са публичен пазач, основен дирек на демокрацията, както и значима и динамична част от нашата стопанска система. Те са от решаващо значение за образуването на публичната сфера, оформянето на публичното мнение и търсенето на отговорност от ръководещите. В световен мащаб Европейският съюз остава цитадела за свободни и самостоятелни медии, пишат от Комисията.

В същото време в Европейски Съюз се следят все по-тревожни трендове. Комисията следи от близко всички тези развития посредством отчета за върховенството на закона и други принадлежности като монитора за медиен плурализъм. Предизвикателствата, разпознати в предходните отчети за върховенството на закона, доведоха до няколко начинания на Европейски Съюз, в това число рекомендация по отношение на сигурността на публицистите и ограничения за справяне със злоупотреби против присъединяване на обществеността (SLAPP).

Европейският закон за свободата на медиите беше разгласен от президента Фон дер Лайен в нейната тирада за положението на Съюза през 2021 година Той се основава на отчетите на Комисията по отношение на върховенството на закона и преразгледаната Директива за аудиовизуалните медийни услуги, която планува съгласуване в целия Европейски Съюз на националното законодателство за аудиовизуалните медии. Законът също по този начин се основава на Закона за цифровите услуги (DSA) и Закона за цифровите пазари (DMA), както и на новия Практически кодекс по отношение на дезинформацията. Това е част от напъните на Европейски Съюз за поощряване на демократичното присъединяване, справяне с дезинформацията и поддръжка на свободата и плурализма на медиите, както е посочено в Европейския проект за деяние за народна власт.

Това предложение добавя неотдавна признатата Препоръка по отношение на отбраната, сигурността и овластяването на публицистите и Директивата за отбрана на публицистите и бранителите на правата от корист със правосъдни разногласия (пакет срещу SLAPP). Законът за свободата на медиите работи и в тандем с начинания, свързани с жизнеспособността, устойчивостта и цифровата промяна на медийния бранш, признати според Плана за деяние за медиите и аудиовизията и преразгледаните правила за авторското право. Предложението се основава на необятна консултация със заинтригуваните страни, в това число социална консултация.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР