Европейската комисия представи проект за определянето като зелени на ядрените

...
Европейската комисия представи проект за определянето като зелени на ядрените
Коментари Харесай

ЕС с проект за определянето като “зелени“ на природния газ и ядрената енергия

Европейската комисия показа план за определянето като " зелени " на нуклеарните централи и природния газ, предадоха международните организации. Предложеният текст, дебатиран от месеци и към момента в временен вид, бе изпратен на страните членки през вчерашния ден, малко преди среднощ.

Предложението е противоречиво и към него към този момент се оформиха два лагера в границите на Европейския съюз. Привържениците му настояват, че газовите електроцентрали, заради това, че са по-чисти от въглищните и други други възможности, оказват помощ на стопанските системи по пътя на екологично стабилно бъдеще.

Според тях нуклеарните централи би трябвало да бъдат избрани като " зелени ", тъй като не изпускат парникови газове. Противниците на плана обаче настояват, че понятието " по-чист " не може да бъде отнесено към природния газ и показват, че дълготрайните опасности от радиоактивни боклуци при нуклеарните централи надвишават преимуществата от неналичието на въглеродни излъчвания в кратковременен проект.

Според предлагането вложенията в нуклеарните централи ще се считат за " зелени ", в случай че се употребяват най-новите софтуерни стандарти и в случай че включват съответен проект за предпазване за нуклеарните боклуци. За да бъдат считани за " зелени ", новите нуклеарни централи би трябвало да получат позволение за градеж преди 2045 година

Газовите централи също ще станат обект на по-строги стандарти, с цел да бъдат избрани за " зелени ", с фокус върху това какви количества парникови газове се отделят при употребата им. Всяка нова централа, утвърдена след декември 2030 година, ще би трябвало да не отделя повече от 100 грама еквивалент на въглероден двуокис на киловат час създадена сила, изчислени за целия витален цикъл на централата.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР