Европейската комисия представи плановете си за реформиране на еврозоната, които

...
Европейската комисия представи плановете си за реформиране на еврозоната, които
Коментари Харесай

Еврокомисията предлага учредяването на Европейски валутен фонд до 2019 г.

Европейската комисия показа проектите си за реформиране на еврозоната, които включват основаването на Европейски валутен фонд до края на 2019 година „ Няма по-добре време за ремонт на покрива от слънчевото “, сподели ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер в изказване.

Предложенията, които се може да влязат в действие до края на идната година, следват програмната тирада на Юнкер пред Европейския парламент от септември и ще послужат като основа за полемика по време на идната среща на върха на Европейски Съюз на 15 декември. „ След години на рецесия е време да вземем европейското си бъдеще в ръце “, показва още Юнкер. Предложените промени от Комисията в началото трябваше да бъдат европейският отговор на Брекзит, само че след това мащабът им беше стеснен поради противоположните позиции на някои страни членки.

„ Само Комисията може да показва концептуални оферти за еврозоната и съюза като цяло, макар че някои биха предпочели тя да не прави нищо “, съобщи европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси.

Списъкът на Европейска комисия е подобен с предложенията на френския президент Еманюел Макрон за укрепване на единната европейска валута, направени по-рано през годината. Сред някои от най-конкретните оферти за промени е това за основаването на Европейски валутен фонд от към този момент съществуващия Европейски стабилизационен механизъм (ЕСМ), който сега се занимава с гръцката избавителна стратегия.

„ Има възходящ консенсус, че в бъдеще ЕСМ ще играе по-важна роля, да вземем за пример при проектирането и договарянето на каквито и да е било регулаторни стратегии “, сподели ръководителят на механизма Клаус Реглинг, представен от „ Юобзървър “. По думите му доста страни членки биха желали да запазят ЕСМ като междуправителствен орган, само че европейските водачи първо би трябвало да обсъдят същността на измененията, преди да навлязат в „ политическа полемика на правната рамка “.

Сред другите хрумвания, които се разискват в Брюксел, само че по тях не е направено публично предложение, са и тези за основаването на финансов министър на еврозоната или бюджет за „ черни дни “ на страните членки. С днешните оферти „ явно не се завършва историята “, разяснява европейски посланик, поискал анонимност.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР