Европейската комисия представи пакет от предложения за реформа на данък

...
Европейската комисия представи пакет от предложения за реформа на данък
Коментари Харесай

Брюксел планира страните от ЕС да могат да намаляват ДДС в подкрепа на малкия бизнес

Европейската комисия показа пакет от оферти за промяна на налог добавена стойност (ДДС), включващ опция страните от Европейски Съюз да го понижават, с цел да поддържат междинния и дребен бизнес. Това съобщи през вчерашния ден пред публицисти европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси, представен от Българска телеграфна агенция.

Московиси обаче предизвести, че главният Данък добавена стойност би трябвало да бъде минимум 15 %. Основният принцип е, че страните членки ще могат сами да дефинират Данък добавена стойност. Те ще могат да плануват стеснен брой понижен Данък добавена стойност сред 5 и 15 %, сред 0 и 5 на 100 и нулев Данък добавена стойност.

Някои артикули и услуги могат да употребяват понижен Данък добавена стойност. Общо 1600 от тях, измежду които тютюна, смарт телефоните, оръжията и петролните артикули ще останат в " отрицателния лист ". Досега понижена ставка можеха да употребяват единствено пелените, интернет услугите, електронните книги и конната езда.

Вместо система, учредена на изключения, комисията желае да се премине към система от общи правила, използвани в целия Европейски съюз.

Комисията, която желае да облекчи междинните и дребни предприятия, планува общ предел в целия Европейски Съюз, под който фирмите могат да употребяват понижен Данък добавена стойност. Микропредприятията - с оборот под 100 000 евро годишно в Европа - ще имат даже опцията да бъдат освободени от Данък добавена стойност във всички европейски страни, където развиват активност. Данък добавена стойност е един от източниците за финансиране на европейския бюджет.

Московиси означи, че промяната на Данък добавена стойност в Европейски Съюз е ориентирана към понижаване на загубите от отбягване на заплащането на този налог от предприятията, възлизащи приблизително на 50 милиарда $ годишно в целия Европейски Съюз. В момента системата на Данък добавена стойност не е хармонизирана в Европейски Съюз и се движи от 17 % в Люксембург и 25 на 100 в Швеция, а в Швейцария, която не е член на Европейски Съюз, Данък добавена стойност е 8 на 100.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР