Европейската комисия представи кризисен енергиен план, който цели потреблението на

...
Европейската комисия представи кризисен енергиен план, който цели потреблението на
Коментари Харесай

Държавите в ЕС да ползват 15% по-малко газ от следващия месец предвижда план на ЕК

Европейската комисия показа спешен енергиен проект, който цели потреблението на газ в Европейски Съюз да намалее с 15 % до пролетта на идната година. Всички семейства, обществени администрации, снабдители на сила и промишлеността би трябвало да подхващат ограничения за икономисване на газ.

Мярката към този момент е доброволна, само че при положение на изключителна обстановката Брюксел предлага да се задейства наложително понижаване на потреблението на газ от всички държави-членки.

Европа би трябвало да се приготви за зима без съветски газ - това е посланието на спешния проект, който Еврокомисията показа през днешния ден. Русия е спряла изцяло или лимитирала доставките за 12 страни в Европейски Съюз - България, Полша, Финландия, Литва, Латвия, Дания, Германия, Чехия, Словакия, Италия, Франция, Нидерландия.

" Доставките на съветски газ сега са една трета от количествата за същия интервал на предходната година. Русия ни изнудва. Русия употребява силата като оръжие. Затова Европа би трябвало да е подготвена за всевъзможни разновидности - за отчасти или за цялостно прекъсване на съветските доставки. ", съобщи Урсула фон дер Лайен - ръководител на Европейска комисия.

Еврокомисията предлага страните от Европейски Съюз непринудено да понижат потреблението на газ с 15 % от първи август тази година до края на март 2023 в съпоставяне със междинното потреблението за същия интервал на последните пет години.

Брюксел желае и нов правилник за наложително ограничение на потреблението, който да се задейства при положение забележителен риск от дефицит на газ или извънредно високо търсене.

" В момента призоваваме държавите-членки да подхващат доброволни ограничавания, само че би трябвало да си осигурим и опцията да наложим наложителни ограничавания, в случай че обстановката се утежни. В подобен случай, ще предложим на Съвета да вземе това решение. Налагането на единна мярка от ограничение на потреблението с 15% е най-лесният, бърз и транспарантен метод сега. Всяка страна ще би трябвало сама да реши какви ограничения да предприеме според от общото си ползване. ", сподели Франс Тимерманс - изпълнителен зам.-председател на Европейска комисия.

Намаляването на отоплението и охлаждането, изключително в обществените здания е една от вероятните ограничения.

Държавите би трябвало да изготвят и описи с сериозни браншове, които предпочитано ще се нуждаят от газ при положение на рецесия, държавните управления ще могат да оферират финансови тласъци или държавна помощ за фирмите, с цел да понижат потреблението или да преминат на различен вид гориво.

Страните би трябвало да актуализират своите национални проекти за изключителни обстановки до края на септември, с цел да покажат по какъв начин имат намерение да реализират задачата, а по-късно да рапортуват на Комисията на всеки два месеца.

В случай на рецесия, страните ще би трябвало да оказват помощ да съседите си, който са най-силно наранени от дефицит на газ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР