Европейската комисия представи днес оценки и препоръки за икономиките на

...
Европейската комисия представи днес оценки и препоръки за икономиките на
Коментари Харесай

ЕК към България: Спрете енергийните помощи за скъпия ток, с парите намалете дефицита

Европейската комисия показа през днешния ден оценки и рекомендации за стопанските системи на страните от Европейския съюз. Комисията е направила задълбочена оценка в 16 страни, като регистрира, че в България и още 14 страни не се извършват условията за недостига. Европейска комисия насочва три рекомендации към нашата страна, написа .

Първата е да се прекратят ограниченията за енергийна поддръжка, планувани до края на годината, като спестените средства се насочат към понижаване на държавния недостиг. 

Втората рекомендация е за обезпечаване на ефикасна управническа конструкция за бързо осъществяване на проекта за икономическо възобновяване. България е насърчена да продължи с бързото осъществяване на стратегиите по политиката на доближаване.

Третата рекомендация планува понижаване на зависимостта от изкопаеми горива и ускорение на прехода към чиста сила с по-бързото въвеждане на възобновимите енергийни източници, дружно с благоприятни условия за предпазване на създадената от тях сила. Нашата страна следва да усъвършенства електропреносната мрежа. Препоръчва се България да продължи напъните за увеличение на свързаността с енергийните мрежи на прилежащите страни.

В съпътстваща оценка на комисията се отбелязва, че при средносрочната макроикономическа позиция на България след стесняване от 4 на 100 през 2020 година, стопанската система е повишена със 7,6 на 100 през 2021 година и с 3,4 на 100 предходната година. Очаква се растеж от 1,5 на 100 през тази година и 2,4 на 100 следващата година. Растежът тази година е воден основно от персоналното и публичното ползване, се показва в документа. 

При средносрочното положение на бюджета, в това число вложенията, се регистрира, че държавният недостиг се е нараснал от 3,8 на 100 през 2020 година на 3,9 на 100 от Брутният вътрешен продукт през 2021 година, преди да се намали до 2,8 на 100 предходната година. Предвижда се той да бъде 4,8 на 100 от Брутният вътрешен продукт през тази и идната година. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР