Европейската комисия представи днес нови предложения за най-амбициозната и всеобхватна

...
Европейската комисия представи днес нови предложения за най-амбициозната и всеобхватна
Коментари Харесай

Готвят мащабна промяна в митническите правила в ЕС

Европейската комисия показа през днешния ден нови оферти за най-амбициозната и всеобхватна промяна на митническия съюз на Европейски Съюз от основаването му през 1968 година

Предложените ограничения ще опростят фрапантно митническите процеси за бизнеса, изключително за най-надеждните търговци. Като част от цифровата промяна промяната ще редуцира тромавите митнически процедури и ще размени обичайните заявления с по-интелигентен, учреден на данни метод към надзора на вноса. В същото време митническите органи ще разполагат с инструментите и ресурсите, от които се нуждаят, с цел да правят вярна оценка на вноса и да стопират вноса, който съставлява действителен риск за Европейски Съюз, неговите жители и неговата стопанска система.

Предложената промяна е отговор на огромния напън, под който действат митниците в Европейски Съюз, включително голямото нарастване на размера на търговията, изключително на електронната търговия, бързо възходящия брой стандарти на Европейски Съюз, които би трябвало да бъдат тествани на границата, и изменящите се геополитически действителности и рецесии. Тя ще направи митническата рамка пригодна за една по-екологична, по-цифрова епоха и ще способства за по-безопасен и по-конкурентоспособен обединен пазар. С промяната се опростяват и рационализират митническите условия за отчитане, на които подлежат търговците, да вземем за пример посредством редуциране на времето, належащо за довеждане докрай на процесите на импорт, посредством обезпечаване на един-единствен интерфейс на Нов Митнически орган на Европейски Съюз ще упражнява контрол върху център за митнически данни на Европейски Съюз, който ще бъде моторът на новата система. С течение на времето центърът за данни ще размени съществуващата митническа ИТ инфраструктура в страните — членки на Европейски Съюз, като по този метод ще им спести до 2 милиарда евро годишно от оперативни разноски. Новият орган ще спомогне също по този начин за създаването на по-добър метод на Европейски Съюз към ръководството на риска и митническите инспекции.

В реформирания митнически съюз на Европейски Съюз предприятията, които желаят да вкарват артикули в Европейски Съюз, ще могат да записват цялата информация за своите артикули и вериги на доставки в една-единствена онлайн среда: новия център за митнически данни на Европейски Съюз. Тази авангардна технология ще събира данните, предоставяни от предприятията, и — благодарение на машинно самообразование, изкуствен интелект и човешка интервенция — ще дава на органите 360-градусов обзор на веригите на доставки и придвижването на стоките.

В същото време предприятията ще би трябвало да си взаимодействат единствено с един портал, когато подават своята митническа информация, и ще би трябвало да подават единствено един път данни за голям брой колета. В някои случаи, когато бизнес процесите и веригите на доставки са изцяло транспарантни, най-надеждните търговци — търговците със статус „ Trust and Check “ („ доверените и тествани “ търговци), ще могат да освобождават своите артикули за обращение в Европейски Съюз без никаква дейна митническа интервенция. Категорията „ Trust & Check “ укрепва към този момент съществуващата стратегия за утвърдени стопански оператори (ОИО) за надеждни търговци.

Това ново партньорство с бизнеса е първо по рода си в света. То е мощен нов инструмент в поддръжка на предприятията от Европейски Съюз, търговията и стратегическата самостоятелност на Европейски Съюз. Центърът за митнически данни на Европейски Съюз ще разреши в Европейски Съюз да бъдат внасяни артикули с минимална интервенция на митническите органи, без да се прави компромис с условията за сигурност, сигурност или за битка с измамите.

През 2028 година центърът за данни ще стартира да се употребява за колета, обработвани в границите на електронната търговия, а през 2032 година и за другите вносители (на непринуден принцип), което ще донесе незабавни изгоди и опростявания. Търговците „ Trust & Check “ ще могат също така да оформят целия си импорт пред митническите органи на страната членка, в която са открити, без значение от мястото на въвеждане на стоките в Европейски Съюз. През 2035 година ще бъде осъществен обзор, с цел да се реши дали тази опция може да обхване всички търговци, когато потреблението на центъра стане наложително през 2038 година

Благодарение на препоръчаната нова система митническите органи ще имат необятен взор върху веригите на доставки и индустриалните процеси на стоките, въвеждани в Европейски Съюз. Всички страни членки ще разполагат с достъп до данни в действително време и ще могат да събират на едно място информация, с цел да реагират по-бързо, по-последователно и по-ефективно на рисковете.

За разбор и наблюдаване на данните и за прогнозиране на проблемите, преди стоките даже да са почнали пътуването си до Европейски Съюз, ще се употребява изкуствен интелект. Това ще разреши на митническите органи на Европейски Съюз да съсредоточат напъните и ресурсите си там, където са най-необходими: да стопират въвеждането на рискови или противозаконни артикули в Съюза и да ползват възходящия брой законодателни актове на Европейски Съюз, с които се не разрешават избрани артикули, противоречащи на общите полезности на Европейски Съюз — да вземем за пример в региона на изменението на климата, обезлесяването, насилствения труд. Новият метод ще спомогне също по този начин да се подсигурява вярното събиране на митата и налозите в интерес на националните бюджети и бюджета на Европейски Съюз.

За да се помогне на страните членки да приоритизират и координират своите инспекции и инспекции — изключително по време на рецесия — информацията и експертният опит ще се сплотяват и правят оценка на нивото на Европейски Съюз благодарение на новия Митнически орган на Европейски Съюз, който ще работи въз основа на данните, обезпечавани посредством центъра за митнически данни на Европейски Съюз. Новият режим ще усъвършенства доста съдействието сред митниците и органите за контрол на пазара и правоприлагащите органи, както на нивото на Европейски Съюз, по този начин и на национално ниво, в това число посредством продан на информация благодарение на центъра за митнически данни.

ЕК предлага онлайн платформите ще получат основна роля при обезпечаването на гаранции, че продаваните онлайн артикули в Европейски Съюз съблюдават всички митнически отговорности. Това съставлява основна разлика с актуалната митническа система, при която отговорността пада върху обособения консуматор и превозвачите. Платформите ще бъдат виновни за това да подсигуряват, че митата и Данък добавена стойност се заплащат при покупката, тъй че потребителите към този момент да не се сблъскват със скрити такси или непредвидена документи при идването на колета. Когато онлайн платформите са формалните вносители, потребителите в Европейски Съюз могат да бъдат уверени, че всички мита са платени и че техните покупки са безвредни и в сходство със стандартите на Европейски Съюз в региона на околната среда, сигурността и етиката.

Същевременно с промяната се отстранява сегашния предел, с който стоките на стойност под 150 EUR са освободени от мита и от който измамниците се възползват прекалено. С цел да се избегнат вносните мита, до 65 % от тези пратки се вкарват понастоящем в Европейски Съюз със занижена стойност.

С промяната се опростява и изчисляването на митата за най-често срещаните артикули с ниска стойност, закупувани от страни отвън Европейски Съюз, като хилядите вероятни категории мита се понижават до единствено четири. Това ще улесни доста изчисляването на митата за дребните пратки и както платформите, по този начин и митническите органи ще могат да ръководят по-добре достигащите на брой един милиард покупки, които се вкарват в Европейски Съюз всяка година в границите на електронната търговия. Така ще се отстрани и капацитетът за измами. Очаква се новият, особено създаден режим за електронна търговия да донесе спомагателни митнически доходи в размер на 1 милиарда евро годишно.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР