Европейската комисия представи днес годишен доклад с оценка как институциите

...
Европейската комисия представи днес годишен доклад с оценка как институциите
Коментари Харесай

ЕК: Гражданите не познават достатъчно Хартата на ЕС за основните права

Европейската комисия показа през днешния ден годишен отчет с оценка по какъв начин институциите и страните в Европейски Съюз ползват Хартата за главните права. Тази година се отбелязва десетата годишнина на Хартата, се показва в известие на Европейска комисия.

Хартата към момента не се употребява напълно в използването на законите и осведомеността на хората остава слаба, написа в изводите. Националните управляващи, в това число съдилищата, са задължени да ползват документа, разяснява комисията. Позоваванията на Хартата от страна на Съда на Европейския съюз са се нараснали доста - от 27 пъти през 2010 година до 356 пъти през 2018 година, демонстрира инспекцията. Националните съдилища също се базират на Хартата в своите решения и все по-често се обръщат за насоки към Съда на Европейски Съюз, открива Европейска комисия.

Агенцията на Европейски Съюз за главните права отбелязва неналичието на национални политики, които да предизвикват осведомеността и използването на документа.

Проучване на Евробарометър демонстрира, че въпреки да има леко усъвършенстване от 2012 година, единствено четири от всеки 10 жители в Европейски Съюз са чували за документа и единствено един от всеки 10 знае какво съставлява той. Шестима от всеки 10 биха желали повече изясненост за правата, залегнали в Хартата, и за това към кого да се извърнат, в случай че правата им са нарушени.

Миналата година Европейски Съюз е подхванал няколко стъпки към съблюдаване на главните права с обезпечаването на отбрана за изобличителите, въвеждането на ограничения за свободни и почтени избори, с апела към онлайн платформите и рекламната промишленост да противодействат на подправените вести, с битка против противозаконните изявления онлайн, пораждащи ненавист. Неспазването на правилата на правовата страна и на законодателство в региона на убежището остава проблем в част от Европейски Съюз, се показва в отчета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР