Европейската комисия представи днес данни за хода на наказателните процедури

...
Европейската комисия представи днес данни за хода на наказателните процедури
Коментари Харесай

ЕК представи данни за движението по пет наказателни процедури срещу България

Европейската комисия показа през днешния ден данни за хода на наказателните процедури против страните от Европейски Съюз, измежду които пет са свързани с България. За нашата страна комисията оповестява за развиването на пет процедури.

Процесуални права при наказателни производства

Европейска комисия открива произвеждане за определяне на нарушаване против България, Белгия и Хърватия, по тази причина че не са въвели вярно европейските правила за укрепването на презумпцията за невиновност и на правото на обвинените да участват на правосъдния развой в наказателното произвеждане. Според комисията някои национални ограничения в това отношение не дават отговор на условията за общественото позоваване на виновността (Белгия, България и Хърватия), за правосъдните процеси в отсъствието на обвинения или обвинения (Белгия и Хърватия), потреблението на ограничения за физическо въздържане (Хърватия); правото на обвинените да не се самоуличават (Хърватия и България) и средствата за правна отбрана против нарушавания на правата по европейските условия (Белгия и България).

Според Европейска комисия обсегът на разпоредбите не е въведен вярно в българското законодателство, според което незадържаните обвинени не се употребяват от европейските права. Белгия, България и Хърватия разполагат със период от два месеца, с цел да подхващат нужните ограничения за премахване на откритите дефекти, другояче наказателната процедура ще продължи.

Процесуални права

Европейска комисия продължава наказателната процедура против България и Латвия, по тази причина че не са въвели вярно европейските правила за правото на информация в наказателното произвеждане, които плануват обвинените или обвинените по наказателно произвеждане, или за които е издадена европейска заповед за задържане, да получават подобаваща информация за техните права. През септември 2021 година комисията изпрати на България и на Латвия публични уведомителни писма. Според Европейска комисия националните ограничения не дават отговор на условията, изключително във връзка с правото на достъп до материалите по делото, които са от значително значение за ефикасното оборване на законосъобразността на задържането. Комисията отбелязва, че в България към момента не са вярно въведени приложното поле на европейските условия и правото на информация за правата и наредбите по заявката за правата при задържане. България и Латвия разполагат със период от два месеца, с цел да подхващат нужните ограничения за премахване на оставащите дефекти, другояче Европейска комисия може да предяви пред Съда на Европейски Съюз.

Сигурност на документите

Европейска комисия оповестява, че стартира производства за определяне на нарушаване против България, Гърция, Кипър и Литва, тъй като не са въвели двуизмерен баркод в единния формат за визи. Този баркод беше въведен, с цел да се защитят данните от визовия стикер от подправяне. На 30 април 2020 година всички страни в Европейски Съюз бяха известени за въвеждането на баркода. Крайният период за осъществяване на решението изтече през май 2022 година, само че посочените четири страни към момента не отпечатват двуизмерен баркод върху издаваните от тях визи, разяснява комисията. Четирите страни разполагат със период от два месеца, с цел да отстранят откритите дефекти, другояче наказателната процедура ще продължи.

Дружествено право

Европейска комисия продължава наказателната процедура против България и Кипър, тъй като не са въвели европейските правила за потреблението на цифрови благоприятни условия и процеси в региона на дружественото право. Правилата на Европейски Съюз плануват страните да вкарат напълно онлайн процедури за учредяването на избрани типове сдружения, регистрацията на трансгранични клонове и подаването на документи в бизнес регистрите. Те вкарват безвъзмезден достъп до повече данни за сдруженията от комерсиалните регистри посредством Системата за взаимно свързване на комерсиалните регистри. През септември 2022 година комисията изпрати на България и на Кипър публично уведомително писмо. След отговорите на страните Европейска комисия е стигнала до заключението, че България и Кипър не са съобщили за национални ограничения, които обезпечават цялостното използване на европейските правила. Тези страни разполагат със период от два месеца, с цел да отстранят откритите дефекти, а по-късно е допустимо Европейска комисия да предяви иск против тях пред Съда на Европейски Съюз, се прецизира в известието.

Управление на водите

Комисията приканва България, Кипър, Ирландия, Испания, Малта, Португалия, Словакия и Словения да приключат прегледа на проектите за ръководство на водите. Държавите в Европейски Съюз да преразглеждат тези проекти на всеки шест години. Плановете за ръководство на заплахата от наводнения се изготвят по карти, които демонстрират вероятните неподходящи последствия при наводнения, отбелязва Европейска комисия.

През февруари комисията изпрати публични уведомителни писма, с които прикани посочените страни да изпълнят отговорностите си, като се регистрира, че нашата страна е измежду страните, които закъсняват с прегледа на проектите за речните басейни и за заканите от наводнения. Европейска комисия дава период от два месеца за отговор, а по-късно може да вазеде дело в Съда на Европейски Съюз, се отбелязва в известието.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР