Европейската комисия представи днес данни за движението на шест наказателни

...
Европейската комисия представи днес данни за движението на шест наказателни
Коментари Харесай

ЕК представи данни за шест наказателни процедури срещу България

Европейската комисия показа през днешния ден данни за придвижването на шест наказателни процедури против България, в областите на правораздаването, околната среда, транспортите и финансите, съобщи Българска телеграфна агенция.

Правосъдие
Комисията настоятелно приканва България и Швеция да съблюдават трансграничните правосъдни процедури по Европейската заповед за задържане. Процедурите са свързани с предаването на търсен по наказателно гонене или за осъществяване на присъда с отнемане от независимост или мярка за задържане. Европейска комисия изпрати първото писмо по този въпрос до нашата страна преди две години и в допълнение писмо предходната година. България е съобщила за приемането на ново национално законодателство, което позволява откритите по-рано дефекти. Въпреки това други промени на националното законодателство повдигат нови въпроси за сходството с европейското право, разяснява комисията. Според Европейска комисия България не е въвела вярно наредбите за задържане на търсен и материалните условия за ефикасното му предаване. Комисията изпраща в допълнение стимулирано мнение на България и дава период от два месеца за премахване на минусите, като при липса на приемлив отговор може да реши да предяви иск против нашата страна пред Съда на Европейски Съюз.
ЕК приканва също България да вкара вярно европейското законодателство за достъп до юрист при задържане. Европейските правила целят отбрана на правата на обвинените и обвинените, като по този начин се улеснява взаимното признание на решенията по наказателни каузи, отбелязва Европейска комисия. Според оценката на комисията, нашата страна не е въвела вярно в националното си законодателство наредбата за обсега на използване на процесуалните права и за ефикасното присъединяване на юриста по време на разпит; не са въведени и изключенията от правото на достъп до юрист поради потребностите на следствието. Комисията още веднъж дава два месеца период на нашата страна да предприеме нужните ограничения, а в противоположен случай може да реши да отнесе въпроса до Съда на Европейски Съюз.
ЕК приканва нашата страна, Естония и Ирландия да вкарат вярно европейските правила за битка с расизма и ксенофобията. Според Европейска комисия, България единствено за отчасти и погрешно е въвела съответното европейско законодателство. Според разпоредбите на Европейски Съюз сериозните прояви на расизъм и ксенофобия, като намерено подбудителство към принуждение или ненавист, се санкционират дейно, пропорционално и възпиращо. Отбелязва се, че трите посочени страни не дефинират расистките или ксенофобските аргументи за осъществяването на закононарушение като утежняващи условия, които да бъдат взети поради при постановяването на присъда. В период до два месеца страните би трябвало да вземат ограничения, другояче Европейска комисия е подготвена да отнесе въпроса с България и Естония до Съда на Европейски Съюз.

Околна среда
ЕК приканва България и още пет страни от Европейски Съюз да съблюдават европейските правила за нивата на шумово замърсяване, в това число при градското обмисляне и определянето на ограничения за отбрана от шума. Държавите от Европейски Съюз би трябвало да вкарат карти за шумовото замърсяване в огромните обитаеми места, по основните железопътни линии и пътища, край огромните летища. Посочените страни не са дали на комисията цялата съответна информация и в този момент получават период от два месеца, с цел да отговорят и да отстранят минусите, другояче комисията може да продължи с наказателната процедура.

Финанси
ЕК приканва България да вкара вярно европейското законодателство за автомобилното обезпечаване и стартира наказателна процедура против нашата страна. Според българското законодателство за някои жители с увреждания наложителната застраховка на моторните транспортни средства покрива обезщетение за неимуществени вреди, породени при гибел на непосредствен при акцидент. Тази сума е по-ниска от минималната, планувана в европейските правила. Европейска комисия дава период за отговор от два месеца, другояче наказателната процедура ще продължи.

Превози
Комисията оповестява, че е решила да понижи размера на препоръчаните санкции за България в отговор на частичното въвеждане на европейските правила за електронните пътни такси. През април предходната година Европейска комисия предяви иск против нашата страна в Съда на Европейски Съюз и предложи размер на санкциите при положение на доказано нарушаване.
Невъвеждането на европейските правила затруднява оперативната съгласуемост сред електронните системи за таксуване на страните от Европейски Съюз и попречва трансграничното използване на пътните такси, разяснява комисията. Крайният период за въвеждане на разпоредбите изтече през октомври 2021 година и по-късно комисията стартира наказателната процедура против нашата страна, се отбелязва в известието.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР